Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

OEBS: Ozbiljno smo zabrinuti tonom optužbi protiv N1

Predstavnik OEBS za slobodu medija Harlem Dezir je osudio pretnje novinarima N1 televizije u Srbiji.
N1Mart 29, 2019
Predstavnik OEBS za slobodu medija Harlem Dezir je osudio pretnje novinarima N1 televizije u Srbiji.

U pismu koje je 27. marta poslao predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, Dezir je izrazio zabrinutost zbog pretnji i pritisaka na N1.

U više slučajeva poslednjih dana, direktor N1 u Srbiji Jugoslav Ćosić i drugi novinari bili su meta pretnji, uključujući i one u kojima su označeni kao ‘strani plaćenici’, ‘anti-Srbi’, ‘izdajnici’ i ‘CNN televizija’. Nekoliko političara u zemlji su N1 optužili za podršku nasilju u izveštavanju upada demonstranata u javni servis RTS 16. marta. Štaviše, jedan tabloid je optužio N1 da je pozivala na ubistvo predsednika Srbije”, podseća Dezir.

Dodaje se da su posle toga novinari N1 dobili su mnogobrojne pretnje.

“Ozbiljno sam zabrinut tonom optužbi protiv N1. Takvi navodi mogu ugroziti bezbednost novinara”, rekao je Dezir.

U pismu premijerki on je izrazio nadu da će vlasti u Srbiji osigurati novinarima N1 da svoj posao rade bez ikakvog pritiska.

Dezir je podsetio da su 2018. članice Ministarskog saveta OEBS donele odluku o Bezbednosti novinara u kojoj su “urgirale kod političkih lidera, državnih službenika i / ili vlasti da se uzdrže od zastrašivanja, pretnji ili povlađivanja – i da bezrezervno osude – nasilje nad novinarima kako bi smanjili rizik od pretnji kojima novinari mogu biti izloženi i izbegnu podrivanje poverenja u novinare kao i da poštuju značaj nezavisnog novinarstva”.

Podsetimo, Adria News iz Luksemburga, vlasnik TV N1, uputila je pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije.