Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Ognjanov: Vučić je produkt marketinga

Profesorka Ekonomskog fakulteta i ekspertkinja za marketing i odnose s javnošću Galjina Ognjanov izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "produkt marketinga" i da je očigledno da on veruje u moć marketinga.
BetaApril 14, 2021
Profesorka Ekonomskog fakulteta i ekspertkinja za marketing i odnose s javnošću Galjina Ognjanov izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "produkt marketinga" i da je očigledno da on veruje u moć marketinga.

“Iz njegovih javnih nastupa, kampanja koje vodi korz medije, posebno kad se radi o plaćenom oglašavanju tokom izbornih perioda, ali i nebrojenim ‘pseudo’ dogadjajima kakavi su otvaranje novih kilometara puteva, tunela ili novih sprotova zgrada u Beogradu na vodu, postovima na Instagramu, očigledno je da Vučić veruje u moć marketinga”, kazala je Ognjanov za današnji list “Danas”.

Istakala je da mu se za to, stručno gledano, mora odati priznanje.
“Ne postoji taj stručnjak za marketing koji bi od bilo kog predsedničkog kandidata napravio ono što je napravljeno od imena i dela Aleksandra Vučića, kada taj kandidat ne bi verovao da mu je marketing potreban i da treba slušati stručnjake”, rekla je ona.

Ognjanov je istakla da joj deluje da Vučić ima namerno kreirane poruke usmerene ka različitim ciljim grupama.

“On se obraća prosečnom gradjaninu, svom glasaču, kao čovek ‘iz naroda’, neko ko voli ‘razgovor uz čašicu’, ko je spreman da sasluša i pomogne, ko mnogo radi da bi drugima bilo bolje… Ali, on se tim brendovima koje nosi na sebi i slikama iz vinskog podruma obraća nekom drugom – onima koji će raditi za njega, na pozicijama koje im je dodelila, a koje mnogi od njih znanjem i kvalifikacijama nisu zaslužili”, dodala je ona.

Na pitanje da li je agresivan nastup Vučića prema novinarima deo osmišljene kampanje, Ognjanov je rekla da agresivnost prema novinarima i uspešan PR ne idu zajedno.

“To sasvim sigurno odlično zna i predsednikova savetnica za medije Suzana Vasiljević. Zbog toga bi upravo ona morala da ga savetuje da se s dužnim poštovanjem obraća svim novianrima. Agresivnost prema novinarima ne može da bude deo osmišljene kampanje”, rekla je ona.

Ognjanov je istakla je da takvo ponašanje rezultat toga što Vučić “ipak ne može u potpunosti da se kontroliše”.

“On ima problem s nezavisnim medijima, ne podnosi njihova krizička pitanja i to više ni ne krije”, dodala je ona.