Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Okončano ponovljeno haško sudjenje Stanišiću i Simatoviću, presuda u dogledno vreme

Ponovljeno sudjenje bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH, okončano je danas pred sudom u Hagu.
BetaApril 14, 2021
Ponovljeno sudjenje bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH, okončano je danas pred sudom u Hagu.

Pošto su dodatne završne argumente razmenili tužioci i branioci, predsedavajući sudija Barton Hol (Burton Hall) rekao je da će presuda biti izrečena “u dogledno vreme”.

Tužioci su u završnoj reči zatražili da sud Stanišića (70) i Simatovića (71) osudi na kaznu doživotnog zatvora zbog progona, ubistava, deportacija i prisilnog premeštanja Hrvata i Muslimana, 1991-95.

Ta krivična dela u optužnici su kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Branioci su zatražili da Stanišić i Simatović budu oslobodjeni zato što njihova krivica nije dokazana.

Po optužnici, Stanišić i Simatović bili su protagonisti udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uspostavljanje srpske dominacije na delovima Hrvatske i BiH nasilnim uklanjanjem nesrpskog stanovništva.

Kako su tvrdili tužioci, “smrtonosan doprinos” tom poduhvatu Stanišić i Simatović dali su preko “specijalnih jedinica” SDB Srbije koje su počinile zločine u Hrvatskoj i BiH – Crvenih beretki, Srpske dobrovovljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića Arkana i Škorpiona.

Odbrana je pobijala da su te formacije bile u sastavu SDB Srbije i pod komandom Stanišića i Simatovića, prikazujući ih kao odmetnike ili jedinice Republike Srpske Krajine ili Republike Srpske.

Po braniocima, pripadnici SDB Srbije u Hrvatskoj i BiH legitimno su prikupljali obaveštajne podatke ili su zakonito štitili tamošnje Srbe i sprečavali prelivanje rata u Srbiju.

Optuženi Stanišić i Simatović nisu prisustvovali raspravi zato što su na privremenoj slobodi u Srbiji.

Ponovljeno sudjenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrdjuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom i njegovim naslednikom, sudskim Mehanizmom, do sada nijedan funkcioner Srbije nije proglašen krivim za ta zlodela.

Posle prvog sudjenja, Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013., oslobodio krivice.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo sudjenje.

Ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića, uključujući prvo i ponovljeno sudjenje, traje već 18 godina.

To je najduži postupak u istoriji suda u Hagu, budući da su Stanišić i Simatović optuženi i uhapšeni s proleća 2003.

Proces neće biti okončan ni kada bude izrečena presuda, zato što i optužba i odbrana imaju pravo žalbe.