Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Zelena Srbija

Opozicija i nevladine organizacije: Rio Tinto neće proći, Vučić nema pravo da pravi dogovore o tome

Nekoliko opozicionih stranaka i nevladinih organizacija poručilo je danas iz Beograda da "rudnika litijuma kompanije Rio Tinto u Srbiji neće biti" i da predsednik Aleksandar Vučić nema pravo da sklapa dogovore s njenim predstavnicima s kojima je razgovarao u utorak.
BetaJun 2, 2021
Nekoliko opozicionih stranaka i nevladinih organizacija poručilo je danas iz Beograda da "rudnika litijuma kompanije Rio Tinto u Srbiji neće biti" i da predsednik Aleksandar Vučić nema pravo da sklapa dogovore s njenim predstavnicima s kojima je razgovarao u utorak.

Oni su novinarima isped zgrade Predsedništva naglasili da ta kompanije nigde u Evropi ne otvara rudnike jer tamošnje vlasti to ne dozvoljavaju i da “raskopovanje” Srbije u potrazi za litijumom nosi “veliku opasnost” za životnu sredinu, zdravlje i znači raseljavanje stanovnika.

“Poruka za Rio Tinto je: Marš iz Srbije! Ako je Vučić njen glavni sponzor, a duboko sam ubedjen da jeste, ta kompanija neće otići dok ne ode Srpska napredna stranka (SNS) s vlasti”, rekao je predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.

Naglasio je da planovi Rio Tinta “neće proći” jer su se gradjani pobunili u više gradova, odakle su danas u Beograd došli predstavnici nevladinih organizacija.

Igor Radošević, iz Stranke slobode i pravde, je rekao da prerada jedne tone litijuma zahteva 150 tona vode pomešane sa sumpornom koselinom.

Naveo je da se istraživanja u potrazi za tom rudom sprovode na 20 lokacija u trouglu Zaječar, Loznica, Vranje.

“Postoji razlog zašto Rio Tinto nigde u Evropi nije otvorio svoje rudnike. Pa niko nije dao, tamo su vlasti u državama svesni koje su opasnosti kakve će posledice biti”, istakao je Radošević.

Predstavnik Pokreta Oslobodjenje Duško Kuzović pozvao je vlasti da “obustave rudnik u Jadru, obustave geološka istraživanja po Srbiji koja ne pristaje da bude ‘Eldorado’ za bandite ili rezervna rudarska kolonija”.

“Obnovite fabrike, proizvodnju i poljoprivredu, škole, nauku, moral, tradiciju, vratite narodu veru u Boga i vratite veru u ljubav. Srbija može biti zemlja iz snova ako vi prestanete da joj smetate”, poručio je Kuzović vlastima.

On je rekao da Pokret Oslobodjenje ne prihvata da “decu Srbije ova vlast gura u rudnike i fabrike za motanje kablova”, a istovremeno pripadnici vlasti “svoju decu odmah po školovanju šalju na ambasadorska mesta, za direktore javnih preduze, kupuju im fudbalske klubove”.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je na skupu, uz ocenu da vlast Srbiju pretvara u “neokoloniju”, naglasio da se “velika opasnost” nadvila nad Srbijom i upozorio da “nema popravke kada se unište reke i šume”.

“Pozivam sve gradjane ma gde bili, da se suprotstave ovom projektu, od kojeg korist imaju samo oni koji će doći da raskopavaju Srbiju, a nama će ostaviiti veliku štetu”, upozorio je Aleksić, napominjući i da je u Srbiji mala rudna renta, pa nema ni ekonomskog opravdana za ovaj rudnik.