Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Palmer i Godfri: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine put ka EU i za Srbiju i za Kosovo

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izrazili su danas uverenje da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine otvoriti put ka Evropskoj uniji (EU) i Srbiji i Kosovu.
BetaMart 15, 2021
Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izrazili su danas uverenje da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine otvoriti put ka Evropskoj uniji (EU) i Srbiji i Kosovu.

“Sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova će otvoriti put ka EU, a SAD žele da obe strane budu partneri”, rekao je Palmer na video sastanku na Fejsbuku sa Godfrijem, tokom kojeg su obojica odgovarali na pitanja gradjana.

Palmer i Godfri su ponovili da nema rešenja za dijalog Beograda i Prištine bez pregovora koji u jednom trenutku zahteva kompromis.

“Naš nacionalni stav je da u procesu normalizacije odnosa dodje do medjusobnog priznavanja”, rekao je Palmer i dodao da Srbija i Kosovo treba da se medjusobno priznaju kao partneri.

Obojica su odgavarajući na pitanja gradjana, naveli da Američka razvojna finansijska korporacija (DFC) nastavlja rad u Beogradu.

“DFC je važan deo američke politike. Šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony Blinken) je rekao da se rad nastavlja”, rekao je Godfri i dodao da SAD nastavljaju saradnju sa srpskim vlastima o raznim projektima.

Palmer, koji je i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, ponovio je da je DFC važna za saradnju SAD i Srbije, ali i SAD sa čitavim regionom.

Palmer i Godfri su izrazili zabrinutost zbog bezbednosti novinara i dodali da su mediji jedna od osnovnih komponenti demokratskog društva.

“Put ka EU podrazumeva ulogu medija i istraživačkog novinarstva”, rekao je Palmer i dodao da su potrebne reforme uz transparetnost.

Godfri je rekao Palmeru da se Srbija dobro bori protiv korona virusa i naglasio velikodušnost Srbije u podeli vakcina.

Palmer je tokom razgovora pomenuo atmosferu u Srbiji u koju je prvi put došao 1993. godine i koliko se toga od tada promenilo. Dodao je da je Beograd njegov omiljeni grad u Evropi i da jedva čeka priliku da poseti Srbiju.

Visoki američki zvaničnik je danas putem video linka razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. U petak je razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Nikom Selakovićem i predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem. Tim sastancima je prisustvovao i Godfri.

Tokom razgovora na Fejsbuku koji je protekao u opuštenoj atmosferi, Godfri je pio srpsko vino, a Palmer kafu. Njih dvojica su povremeno izgovarali neku reč na srpskom, a Palmer, koji se javljao iz SAD, rekao je da mu od jela najviše nedostaju ajvar i kajmak.

Video sastanak na Fejsbuku organizovan je na stranici američke ambasade u Beogradu.