Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Pet godina od nezakonitog rušenja u Savamali

Više organizacija i javnih ličnosti podsetiće danas na nezakonito rušenje privatnih objekata u beogradskom kvartu Savamala, gde je izgradjen deo Beograda na vodi, i da ni pet godina od tog dogadjaja u noći izmedju 24. i 25. aprila nisu poznati izvršioci ni nalogodavac.
BetaApril 25, 2021
SAVAMALA
Više organizacija i javnih ličnosti podsetiće danas na nezakonito rušenje privatnih objekata u beogradskom kvartu Savamala, gde je izgradjen deo Beograda na vodi, i da ni pet godina od tog dogadjaja u noći izmedju 24. i 25. aprila nisu poznati izvršioci ni nalogodavac.

Na početku Hercegovačke ulice, kod mesta gde je rušeno, obratiće se profesorke Pravnog fakulteta Univerziteta Union Vesna Rakić Vodinelić i Jelena Jerinić, advokat Rodoljub Šabić, profesor Fakulteta političkih nauka Djordje Pavićević, predstavnici Inicijative ne davimo Beograd i drugi.

U isto vreme, kod Tržnog centra Rajićeva, u Knez Mihailovoj ulici, Stranka slobode pravde postaviće štandove na kojima će promovisati deo “Plana za Beograd” vezan za projekat “Beograd na vodi” i organizovati peticiju za podršku toj inicijativi.

Privatni objekti u Savamali srušeni su u noći neposredno nakon parlamentarnih i lokalnih izbora koji su održani 24. aprila 2016, u vreme kada je Aleksandar Vučić bio premijer.

Kako je ujutru nakon rušenja ispričao čuvar jedne firme, objekte je sa zemljom sravnila grupa ljudi maskiranih “fantomkama”, opremljenih bagerima i palicama, koja ga je prethodno vezala.

Ovaj najvažniji očevidac je u medjuvremenu preminuo.

Vučić je tada rekao da je rušenje izveo “kompletan idiot”, ukazujući na najviše gradske ograne. Kako je nedavno izjavio, zemera im što su to radili noću jer bi on “došao sa bagerom u po bela dana, da su ga pitali”.

Kažnjen je samo šef dežurne službe beogradske policije na pet meseci uslovno i to za nesavestan rad, odnosno nereagovanje, uprkos pozivima uznemirenih gradjana policiji da izadje na teren.

Kako su gradjani ispričali, maskirani počinioci sprečavali su im kretanje, legitimisali ih.

Nekadašnji zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je povodom pete godišnjice dogadjaja, da je u svom izveštaju utvrdio kako je takva akcija mogla da se sprovede samo po nalogu sa višeg nivoa nego što je gradska policija.

Gradonačelnik Beograda u to vreme bio je Siniša Mali, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

U javnosti se nagadjalo da su izvodjači “noćnih radova” bili takozvani navijači za koje se sumnja da ih vlasti koriste u sličnim poduhvatima.

U nedavno usvojenoj rezoluciji, Evropski parlament je ponovio poziv vlastima Srbije da reše slučaj Savamala.

Neki od vlasnika porušenih objekata, probaće da zaštite svoje interese pred sudom u Strazburu.