Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Počelo razmatranje nacrta zakona o prinudno nestalima

Februar 23, 2021
Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević da zakon o prinudno nestalim licima prvi put u pravnom poretku Sbije treba da reguliše tu problematiku, jer do sada nije bila prepoznata kategorija prinudno nestale osobe kao žrtve, a po tom osnovu ni prava porodica.

Ona je na prvom sastanku Radne grupe za izradu Nacrta zakona o prinudno nestalim licima rekla da će taj zakon regulisati i pitanje nestanka osoba pre i za vreme konflikta na Kosovu 1999. godine, i rešiti pitanje statusa izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji i dalje tragaju za članovima svojih porodica.

Kako je saopštilo ministarstvo, Kisić Tepavčević je naglasila da se veliki broj osoba koje se vode kao nestale nakon završetka rata na prostoru bivše SFRJ, “sa pravom smatra jednom od najtragičnijih posledica”, jer je to teško kršenje osnovnih ljudskih prava.

“Donošenjem zakona o prinudno nestalim licima regulisalo bi se pitanje zakonskog uredjenja problematike nestalih”, rekla je ministarka.

Predsednik vladine Кomisije za nestala lica Veljko Odalović kazao je da će u narednom periodu biti sprovedene sve potrebne aktivnosti na izradi nacrta i da bi taj akt na jesen mogao da bude u skupštinskoj proceduri.

Inicijativu za donošenje tog zakona pokrenula je Кoordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih osoba sa prostora bivše Jugoslavije.