Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Počeo glavni pretres u ponovljenom sudjenju za ubistvo Slavka Ćuruvije

Na glavnom pretresu u ponovljenom sudjenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koji je održan danas u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal i ratne zločine Višeg suda u Beogradu, odbrana je danas iznosila primedbe i analizirala iskaze oko dvadeset svedoka.
BetaMart 22, 2021
Na glavnom pretresu u ponovljenom sudjenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koji je održan danas u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal i ratne zločine Višeg suda u Beogradu, odbrana je danas iznosila primedbe i analizirala iskaze oko dvadeset svedoka.

Kako je javila televizija N1, branilac prvooptuženog Radomira Markovića, Vladimir Marinkov, je rekao “da bi bilo važno suočenje dva svedoka, Nebojše Sokovića i Ratka Ljubojevića”.

“Posebno imajući u vidu da je jedan od razloga koji su izneti u obrazloženju prethodne presude bilo upravo svedočenje ovog svedoka čije suočenje i tražimo. Mislim da će veće sada prihvatiti naš predlog, pošto je prethodna presuda bila ukinuta, te da ćemo imati tu situaciju da ova dva svedoka i suočimo i da negde razjasnimo te diskrepance koje su nastale u njihovim iskazima, koje su najverovatnije posledica protoka vremena”, rekao je Marinkov nakon ročišta.

Iskazi svedoka o kojima se odbrana danas izjašnjavala odnosili su se na okolnosti praćenja i prekida praćenja novinara Slavka Ćuruvije, zatim na beli golf koji se u postupku označava kao vozilo koje je korišćeno u vreme Ćuruvijonog ubistva, ali i na ulogu Milorada Ulemeka Legije.

Nastavak glavnog pretresa je bio planiran i za sutra i prekosutra ali neće biti održan jer je braniteljka Zora Dobričanin Nikodinović, koja se danas iz zdravstvenih razloga nije pojavila, zamenu našla samo za jedan a ne za sva tri dana.

Zbog njenih ranijih odsustvovanja sa ročišta sudija je zatražila da u roku od tri dana dostavi lekarsku dokumentaciju kako bi ih opravdala inače će u suprotnom optuženima dodeliti advokata po službenoj dužnosti.

Naredna ročišta zakazana su za drugu polovinu aprila, kada će biti nastavljeno davanje primedbi i analiza na zapisnik sa iskazima svedoka, koji su počeli danas.

Ponovljeno sudjenje u slučaju ubistva novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, koji je ubijen 11. aprila 1999. godine, posle niza odlaganja u novembru i decembru prošle godine, nastavljeno je 2. februara.

Sudjenje se ponavlja za tadašnjeg načelnika Resora državne bezbednosti (RDB) Radomira Markovića, tadašnjeg šefa beogradskog centra DB Milana Radonjića, kao i pripadnika rezervnog sastava Državne bezbednosti Miroslava Kuraka i operativca DB-a Ratka Romića.

Radomir Marković je prvom presudom, koja je oborena, bio osudjen na 30 godina zatvora za podstrekavanje na ubistvo Ćuruvije, a na istu kaznu za saizvršilaštvo u ubistvu bio je osudjen službenik DB Milan Radonjić.

Pripadnici ove službe Romić i Kurak, zbog saizvršilaštva u ubistvu, osudjeni su na po 20 godina zatvora.

Prvostepena presuda pala je na Apelacionom sudu jer je, kako je ocenio sud, “nerazumljiva” i “protivrečna”, a pre svega je u pitanju prekoračenje optužnice.

Najveća slabost presude je, sudeći prema obrazloženju apelacije, u tome što je kao neposrednog izvršioca i nalogodavaca označila N. N. lice.