Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Pola godine od upada huligana na izložbu karikatura: Krivična prijava protiv eksministra odbačena, nema nikakvih pomaka u istrazi

Tužilaštvo je otvorilo istrage protiv N. N. lica i desničarskog udruženja Levijatan. Šest meseci kasnije kažu da su uputili zahteve i da očekuju izvešaj o postupanju
Cenzolovka / Danijel AproApril 13, 2021
Autori izložbe neposredno posle njenog uništavanja (foto: arhiva)
Tužilaštvo je otvorilo istrage protiv N. N. lica i desničarskog udruženja Levijatan. Šest meseci kasnije kažu da su uputili zahteve i da očekuju izvešaj o postupanju
Autori izložbe neposredno posle njenog uništavanja (foto: arhiva)

Prošlo je šest meseci od upada grupe huligana na izložbu strip-umetnika u Staroj kapetaniji u Zemunu. Slika o tome ko je inspirisao, organizovao i izazvao incident koji je potresao domaću umetničku i medijsku scenu još uvek je nepotpuna i mutna.

Tog dana, 13. oktobra 2020, desetak ili petnaestak mladića u crnim jaknama s kapuljačama i s maskom preko lica uletelo je na izložbu u okviru festivala Novo doba. Ubacili su suzavac u galeriju i pocepali izložene radove. Akciju su pratile otvorene pretnje na društvenim mrežama.

Večna mrtva tačka

Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je tako što je praktično izjednačilo odgovornost umetnika s jedne i vandala s druge strane. Na njihovom sajtu pojavio se tekst kasnije okarakterisan kao „najsramnije saopštenje u istoriji te institucije“.

Pola godine kasnije stvari se nisu mnogo pomakle s početne tačke.

U Odeljenju za visokotehnološki kriminal Republičkog javnog tužilaštva Cenzolovka saznaje da za pretnje umetnicima i dalje nema nijedne optužnice, dok je krivična prijava za ugrožavanje sigurnosti protiv bivšeg ministra kulture Vladana Vukosavljevića – odbačena.

Problematično saopštenje jeste skinuto sa sajta Ministarstva, ali nova ministarka kulture Maja Gojković odbija da govori o ovoj temi.

Tužilaštvo je otvorilo dva predmeta u vezi sa onlajn pretnjama autorima izložbe: jedan protiv nepoznatih osoba i jedan protiv desničarskog udruženja Levijatan. Konkretnih rezultata, međutim, nema.

Upućeni su zahtevi za prikupljanje potrebnih obaveštenja nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a“, kažu u tužilaštvu. „U oba predmeta očekujemo dostavu izveštaja o postupanju i utvrđenom činjeničnom stanju.“

Transfer blama

Na pitanje Cenzolovke koliko je bitno da istražni organi urade svoj deo posla, Marko Somborac, jedan od autora izložbe, u novembru je rekao da je „odgovor bolno podrazumevajući i očigledan“.

Danas, on kaže da ga je sramota da govori o ovome.

„Doživljavam transfer blama. Sramota me je gde živimo i kako sve to funkcioniše. Zovu me tri meseca posle incidenta da im dam podatke koje sam im već jednom dao. Kada se preti nekome iz vlasti, odmah se pronađe ta osoba. Ovako… Em nema rezultata, em ne reaguju i kad im mi šaljemo dokaze, opise, IP adrese.“

Posle incidenta mediji su preneli da je uhapšeno pet osumnjičenih za upad na izložbu. Ipak, ovde se očigledno ne radi o svim počiniocima.

Dvojica punoletnih među njima, A. D. (19) i Ž. M. (35), zbog nasilničkog ponašanja osuđeni su na uslovne kazne zatvora, tako što su s Trećim osnovnim tužilaštvom u Beogradu zaključili sporazum o priznanju krivice.

U organizacionom timu izložbe ocenjeno je da „huligani koji su upali na izložbu nisu zapravo ni znali šta tu rade i da su organizatori neki drugi“.

„Ne daju nam ni izveštaj o onima koji su uhvaćeni“, kaže Somborac. „Nemamo ni uvid u te sporazume. A prosledili smo im opise još mogućih počinilaca. Takođe, preko zaštitnika građana pokušavamo da dobijemo odgovor zbog čega policija nije sprečila upad, a obaveštena je da će se tako nešto desiti. Nema odgovora iz MUP-a. Ne odgovaraju ni zbog čega se kasnilo s veštačenjem suzavca.“

Somborac: Ne razumem kako pretnje nisu problematične

Podsećamo, umetnička grupa Momci u međuvremenu je podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Vukosavljevića i N. N. lica koje je napisalo famozno saopštenje. U njemu se odgovornost za nasilje prebacuje na same strip-umetnike, između ostalog tvrdnjom da „prikazivanje skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“.

U prijavi se navodi da su oni „podstrekavali druga lica na protivpravno postupanje“, kojim su uskratili i ograničili slobodu izražavanja.

Tužilaštvo je odbilo prijavu jer smatraju da „na osnovu priloženih dokaza uz prijavu, kao i prikupljenog činjeničnog stanja, nije utvrđeno da je izvršeno krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“. Podnesen je prigovor i postupak je u toku pred Apelacionim tužilaštvom.

„Prijava je odbačena jer oni kažu da su uvidom u saopštenje zaključili da nema dela ugrožavanja sigurnosti i sprečavanje slobode govora“, objašnjava Somborac. „Ali nisu sagledali sve dokaze, a to su pretnje koje smo dobijali, neke od njih i posle saopštenja. Ne razumem kako im to nije problematično? U žalbi ih podsećamo na dokaze i podsećamo da u samom saopštenju ima elemenata krivičnog dela. Žalili smo se i čekamo da vidimo šta će se dogoditi.“

Cenzolovka se u poslednjih nekoliko nedelja više puta obraćala Ministarstvu kulture (kako službi za informisanje tako i kabinetu ministarke), ali nikakve povratne informacije nije bilo.

Kako ministarka Gojković komentariše to da niko nije optužen za pretnje smrću karikaturistima? Kako danas vidi saopštenje svog prethodnika u kojem se relativizuje vandalizam? Zašto je to saopštenje sklonila sa sajta? Kako bi ona reagovala na uništavanje izložbe? Ova pitanja ostala su bez odgovora.

„Samim tim što vam ne odgovara, kao i time što se ne oglašava u javnosti, ona ne ispunjava dužnosti ministarke zadužene za kulturu i informisanje. Vrlo pažljivo bira teme povodom kojih će da se obrati, samo onda kada je to dobro za nju. Kad se osniva radna grupa za bezbednost novinara ili kad se zalaže za rad muzeja u pandemijskim uslovima. U suprotnom, nje nema“, smatra Somborac.

U međuvremenu, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izdvojilo je listu od devet najvažnijih pitanja u vezi sa uništavanjem izložbe strip-umetnika na koje državni organi tek treba da odgovore.

Cenzolovka je pisala kako, posle Šarli ebdoa i Jilands postena, svaka država koja kao „slobodu govora“ tretira pretnje i iživljavanje nad karikaturama i njihovim autorima, kao u zemunskoj Staroj kapetaniji, direktno postaje saučesnik ekstremista.