Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Polemika o Gašiću u Skupštini tokom rasprave o izmenama Zakona o BIA

BetaApril 26, 2018
Poslanici u Skupštini Srbije danas su tokom prepodnevnog rada ponovo najčešče raspravljali o ovlašćenjima koje se izmenama Zakona o BIA daju direktoru te službe.

Poslanica opozicione Demokratske stranke Maja Videnović rekla je u načelnoj raspravi da se izmena tog zakona sva moć stavlja u ruke direktora BIA Bratislava Gašić koji će odlučivati ko će se zaposliti, kolika će mu plata biti, ko će napredovati u službi.

Ona je rekla da je Gašića na tu funkciju preporučilo to što, “kako je rekao predsednik Srbije Alekandar Vučić, strpljivo čekao godinu dana bez ikakve funkcije”.

Predsedavajući Veroljub Arsić je zatim zatražio od Videnović da priča o dnevnom redu i da tema nije izbor direktora BIA.

Videnović ga je upitala odakle mu ideja da može da joj kaže o čemu će ona da pričam, i da govori o izmenama zakona, ali joj je Arsić izrekao opomenu.

Poslanik DS Radoslav Milojičić rekao je da je Videnović sve vreme govorila o dnevnom redu, a da Arsić celo jutro “demonstrira silu”, prvo tako što nije čuo uvrede upućene Mariniki Tepić na početku rada, a sada izriče opomene iako se govori o dnevnom redu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je rekao da ovo nisu zakoni o Gašiću, već koji se odnose na odbranu.

“Legitimno je da mrzite i Gašića i (Aleksandra) Vučića i mene, ali šteta je tu energiju potrošiti na mržnju, a ne na zakone”, rekao je Vulin i dodao da razume fascinaciju DS-a Gašićem jer na žalost ta stranka nema takvog čoveka.

“Nemate takve kao što su Gašić i Vučić i zato imate dva posto glasova”, rekao je Vulin poslanicima DS.

On je odgovarajući na kritike što neće biti javnog konkursa za zapošljavanje u BIA rekao, da radnik BIA ne može biti primljen na javnom konkursu i da “ne može da izadje u novinama” te da se zato menja zakon i da pošto svaki pripadnik BIA radi više poslova i onda naravno da postoji mogućnost ugroženosti bezbednosti.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Djukanović je rekao da neki poslanici traže da se u novinama objavi da je potreban operativac za praćenje stranih diplomata, “pa to niko normalan ne bi uradio”.

Poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić rekao je da DS želi da uruši državu i od BIA napravi “komunalnu policiju”.

Na momente se povela polemika i oko ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića kada je Videnović rekla da BIA nije zaštitila Ivanovića koji je obavestio o ugroženosti.

“Ovde se optužuju Srbi za sve, pa i za ubistvo Olivera Ivanovića, zaista to ne razumem”, rekao je Vulin.

U Skupštini je odredjena pauza do 16 časova kada će doći članovi Vlade da Srbije da odgovaraju na poslanička pitanja.