Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Policija Kosova: Nije bilo ozbiljnih incidenata tokom izbora

Policija Kosova danas je ocenila da je glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu prošlo bez ozbiljnih incidenata, koji su mogli uticati na tok izbora.
BetaFebruar 14, 2021
Policija Kosova danas je ocenila da je glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu prošlo bez ozbiljnih incidenata, koji su mogli uticati na tok izbora.

“Policija je uspešno sprovela operativni plan za sprovodjenje izbornog procesa, koji je imao za cilj da obezbedi sigurnost, održavanje reda, mira i javnu bezbednost u zemlji pre i posle izbornog procesa na celoj teritoriji Kosova”, navodi se u saopštenju.

Policija je u saradnji i koordinaciji sa Državnim tužilaštvom pokrenula tri slučaja u vezi sa izborima, koji nisu uticali na sprovodjenje izbornog procesa.

Jedan slučaj je u Lipljanu identifikovan kao “ometanje procesa glasanja”, gde je uhapšena osoba koja je odlukom nadležnog tužioca poslata u pritvor od 48 sati.

Druga dva slučaja, jedan u Prizrenu i jedan u Kosovu Polju identifikovani su kao “Kršenje tajnosti glasanja”, gde su odlukom tužilaca oba slučaja poslata u redovnu proceduru.

“Policija ostaje posvećena garantovanju ustavnog poretka, stvaranju mirnog i sigurnog okruženja za sve gradjane, do kraja celokupnog izbornog procesa”, zaključuje se u saopštenju.

Na Kosovu se danas održani osmi parlamentarni izbori na Kosovu od 1999 godine, na njima je učestvovala 21 politička stranka, dve koalicije i pet gradjanskih inicijativa.

Za 120 mesta u Skupštini Kosova kandidovano je ukupno 1.052 kandidata.

Pravo glasa imalo je 1.794.862 gradjana, koji su glasali u 888 centara na celom Kosovu, na ukupno 2.382 biračka mesta.