Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Popović: Advokati se bune jer bi izmena Zakona dovela do smanjenja troškova gradjana

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da Nacrt izmene Zakona o parničnom postupku vodi skraćivanju dužine trajanja postupka, a samim tim i smanjenju troškova koje gradjani moraju da plate.
BetaMaj 31, 2021
Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da Nacrt izmene Zakona o parničnom postupku vodi skraćivanju dužine trajanja postupka, a samim tim i smanjenju troškova koje gradjani moraju da plate.

“Pretpostavljam da to i jeste razlog nezadovoljstva advokata. Gradjani svoja prava ostvaruju kroz jednu tužbu, a ostale se podnose isključivo radi advokatskih troškova”, rekla je ministarka za dnevni list Politika.

Na taj način, dodala je ona, dolazi do “enormnog bespotrebnog gomilanja sporova”, pa se onemogućava sudjenje u razumnom roku u ostalim predmetima.

Komentarišući primedbe da bi se usvajanjem tog zakona sudovi bi bili pristupačni “samo bogatima”, ministarka je kazala da je tu reč o “zameni teza”.

“Izmene u pogledu sankcije za neplaćanje sudske takse odnose se samo na one stranke koje mogu da plate taj trošak, a ne na egzistencijalno ugrožene”, kazala je ona.

Kako je Popović objasnila, taksa nastaje nakon prvog ročišta, a do tada se može podneti zahtev za omogućavanje plaćanja takse na rate, o čemu se sudu podnosi dokaz.

Te izmene će, ocenila je ona, doprineti “ravnomernoj opterećenosti sudova”, odnosno, gradjani će moći u njihovim postupcima do pravosnažne odluke da dodju u isto vreme u svim sudovima.

“Sporovi u kojima gradjani tuže državu Srbiju sprovodiće se na teritoriji prebivališta tužioca, a ne samo u Beogradu, kako je trenutno slučaj”, rekla je ministarka i dodala da na taj način gradjani neće morati da putuju i snose dodatne troškove.

Ministarstvo pravde objavilo je 19. maja Nacrt izmena Zakona o parničnom postupku i pozvalo zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi.

Grupa advokata je održala protest tražeći povlačenje iz javne rasprave nacrta novog Zakona o parničnom postupku i najavila nastavak protesta dok se to ne desi.