Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Portparolka EU o napadima na KRIK: EU osudjuje sve vrste napada na novinare

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je danas, komentarišući napade na Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), da Evropska unija (EU) osudjuje sve vrste pretnji ili napada na novinare.
BetaJul 24, 2021
Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je danas, komentarišući napade na Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), da Evropska unija (EU) osudjuje sve vrste pretnji ili napada na novinare.

“Ključno je da novinari mogu obavljati svoj posao bez ikakvih pretnji nasiljem, uznemiravanjem i zastrašivanjem kako bi gradjanima omogućili nesmetan pristup svim informacijama”, rekla je Ana Pisonero za Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Portparolka Evropske komisije je rekla da nadležni organi treba da obezbede efikasno praćenje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima.

Dodala je da EU pozdravlja do sada preduzete korake za zaštitu novinara, kao što su Radna grupa za bezbednost novinara i SOS telefonske linije za prijavu napada ili pritisaka na novinare.

“Istovremeno, očekujemo da Srbija stvori okruženje u kojem se nesmetano može primenjivati sloboda izražavanja i brzo primeniti akcioni plan nove medijske strategije”, rekla je ona.

Ana Pisonero je podsetila je da je borba protiv organizovanog kriminala prioritet Srbije i neophodan uslov za njeno pristupanje EU.

“EU podržava Srbiju u borbi protiv organizovanog kriminala i poziva je da poboljša učinak u istragama, krivičnim gonjenjima i donošenju pravosnažnih presuda u borbi protiv korupcije na visokom nivou i organizovanom kriminalu. To je važno za pokazivanje efikasnosti reformi vladavine prava u praksi”, navela je Ana Pisonero.

KRIK se našao na meti oštrih napada provladinih medija i vladajućih političara pošto je preneo delove iskaza Veljka Belivuka, osumnjičenog da je predvodnik kriminalne grupe koja je činila zločine.

Belivuk je govorio o povezanosti njegovog kriminalnog klana sa državnim vrhom i naveo da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio razne usluge.

Vučić je negirao da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima Belivukove grupe i dodao da je spreman da o tome govori pred svim nadležnim organima i da se javno podvrgne poligrafu.