Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Poslanici nastavili da vredjaju sudiju Majića, Dačić nije reagovao

U poslepodnevnom delu sednice Skupštine Srbije najviše se govorilo o sudiji apelacionog suda Miodragu Majiću uz brojne uvrede i optužbe, ponovo bez reakcije predsednika Skupštine Ivice Dačića.
BetaApril 13, 2021
U poslepodnevnom delu sednice Skupštine Srbije najviše se govorilo o sudiji apelacionog suda Miodragu Majiću uz brojne uvrede i optužbe, ponovo bez reakcije predsednika Skupštine Ivice Dačića.

Iako je na dnevnom redu izbor sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, Dačić nije upozorio kolege da govore o dnevnom redu.

Poslanici su ponavljali uobičajen niz optužbi na račun prethodne vlasti i reforme pravosudja iz 2009. godine uz nagadjanja koliko se puteva ili bolnica moglo izgraditi od novca koji je prethodna vlast “bacila na naknade oštećenima”.

Poslanica Srpske napredne stranke Ljiljana Malušić izjavila je da “je čula da će se Majić kandidovati za predsednika Srbije” i da sada govori kako predsednik Aleksandar Vučić “bira svoje sudije” te da je to “najveća glupost”.

Malušić je tumačila Majićeve presude, optužila ga da je “on otpustio sa posla hiljadu svojih kolega”, da je oslobodio zločince OVK i silovatelja devojčice, uz povike “sramota, sram ga bilo”.

Poslanik iste stranke Marko Parezanović nedavnu izjavu sudije Majića “da posle ovakvih govora u skupštini može da sledi samo nasilje” protumačio kao najavu da će Majić primeniti nasilje nad poslanicima.

I on je poručio Majiću da da otkaz na mesto sudije ako želi da se bavi politikom.

Poslanik Adam Šukalo takodje sa liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” rekao je da garantuje kako nikad niko iz Srpske napredne stranke nije zagovarao nikakav uticaj na nekog sudiju ili imao komentar kako neko treba da sudi, kao što nemaju ni smernice da nekog moraju da forsiraju kao sudiju.

“Ja sam ponosan što se nalazim u takvoj stranci” rekao je Šukalo.

Poslanici su ponavljali da o sudijama koje se biraju ne treba posebno govoriti i da će podržati predloge Visokog saveta sudstva.

Poslanici nisu komentarisali to što je njihova koleginica jelena Žarić Kovačević prethodno zatražila da četvoro od 37 predloženih sudija ne bude izabrano.