Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Poverenik: Ministarstvo odbrane dezinformiše javnost

BetaMaj 19, 2018
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da Ministarstvo odbrane, povodom njegove zabrane obrade podataka iz privatnih info-komunikacionih uredjaja bez naloga suda, pokušava da dezinformiše javnost.

Podsećajući da je postupak nadzora pokrenu 21. marta zbog predstavke Vojnog sindikata u kojoj je ukazano na to da je ministar odbrane izdao naredbu da zaposleni u Vojsci i Ministarstvu potpišu “saglasnost” da podaci iz njihovih privatnih telefona mogu biti predmet obrade, Šabić je naveo da je Ministarstvo ispoljilo “zabranjavajući dilentatizam, nepoznavanje prava i aljkavost”.

On je u saopštenju naveo da ga “više od toga brine spremnost Ministarstva da plasira neistine, a pogotovo besmislene insinuacije o ‘političkom delovanju’ i ‘pristrasnosti’ Poverenika, budući da Poverenik, za razliku od Ministarstva, postupa striktno po zakonu”.

Šabić je naveo da kada je pokrenuo postupak nadzora od Ministarstva zatražio da se izjasni o pravnom osnovu i drugim relevatnim pitanjima i da dostavi relevantne dokumente, a naročito spornu naredbu ministra.

Ministarstvo odbrane izrazilo je juče žaljenje što je Poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti o rešenju, kojim se tom ministarstvu zabranjuje obrada podataka o ličnosti sadržanih u privremeno oduzetim privatnim informaciono telekomunikacionim sredstvima, najpre obavestio medije pa tek onda Ministarstvo.

“Posebno nam je žao što je Poverenik svesno zanemario činjenicu da niko ne traži uvid u privatne mobilne telefone, a sasvim je nerazumljivo i zašto nam je zabranio delovanje koje inače i ne možemo da preduzimamo bez naloga tužilaštva ili suda, a u skladu sa zakonom. Tako je mogao da nam zabrani i da izdajemo vozačke dozvole, što niti možemo niti hoćemo da činimo”, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.