Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Poverenik: Nastavlja se nezakonito postupanje izvršitelja sa podacima o ličnosti

BetaNovembar 9, 2018
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ukazao je u pismu Komori javnih izvršitelja da je u više postupaka nadzora, koje je sprovodio, utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti u obradi podataka o ličnosti koja sprovode javni izvršitelji i da se, i pored nekoliko formalnih upozorenja, sa takvom praksom nastavlja, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju, Poverenik je podsetio da je jedna od zakonom utvrdjenih obaveza Komore da se stara o tome da javni izvršitelji savesno i zakonito obavljaju svoj posao, te da je s tim u skladu obaveza Komore da preduzme sve potrebne korake da bi se sa nezakonitom praksom prestalo.

Utvrdjeno je da javni izvršitelji, prilikom dostavljanja rešenja o izvršenju po predlozima istog izvršnog poverioca i od istog datuma, dostavljaju podatke o ličnosti većeg broja fizičkih lica, imena i prezimena, adrese, dugovanja.

“Dostavljaju, dakle, i podatke svih drugih lica za koje je izvršni poverilac istom prilikom tražio izvršenje. Dostavljajući, na primer, izvod iz ‘Knjige uručenja opomenutih korisnika’, bez svrhe i potrebe čine dostupnim, ne samo podatke konkretnog dužnika, nego podatke svih lica u odnosu na koje se izvršenje od strane poverioca istom prilikom traži. Nezavisno od činjenice što uzrok ovakve prakse najverovatnije nije zla namera, već neznanje, nemar ili aljkavost, ona je direktno suprotna zakonskoj obavezi da se pri obradi ličnih podataka preduzimaju odgovarajuće mere zaštite podataka, a njom se izlažu kompromitaciji i mogućoj zloupotrebi lični podaci većeg broja lica, pa se s njom mora prestati bez odlaganja”, naveo je Šabić.

Poverenik je kopiju pisma dostavio i Ministarstvu pravde koje je po zakonu nadležno da vrši nadzor na radom javnih izvršitelja.