Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

PROCES (4)

PRAVDA ILI KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA – (bes)pravna država

Decembar 22, 2018

U pravnoj državi morate da izvršite krivično delo, da bi vas neko uhapsio! U Srbiji je ova rečenica – oksimoron!

U svetlu činjenice da se u našoj zemlji godišnje izrekne 54 godine neosnovanog pritvora, pretpostavka nevinosti zamenjuje se pretpostavkom krivice, a neretko i javnim presudama, kako političara, tako i medija, pre nego i počne PROCES pred pravosudnim organima.

“Kad to ne poštuju ljudi koji vode državu onda i nije toliko čudno da to ne rade i mediji”, kaže novinar Zoran PAVIĆ.

Bivši sudija Vladimir VUČINIĆ naglašava da „kad se pompezno najavljuje hapšenje nekih ljudi, ne trebate da budete previše iskusni ili nadporsečno inteligentni, pa da razumete šta je želja vlasti u tom trenutku.“

Sudija Dragana BOLJEVIĆ smatra da je to pritisak javnosti na pravosuđe “Mediji su vrlo olako prenosili svaku od tih izjava i čak ih i sami pojačavali.”

Dok novinar Miša BRKIĆ tvrdi da je “najstrašnija posledica takve političke kampanje je – silovanje medija.”

“To spinovanje javnosti što mi kažemo, gde vi onda sa tim prvim izjavama, na neki način, usmeravate taj postupak je pogubno. I sad zamislite, sud da uzme iskaz i kao građani i odmah ga pusti. Prosto je to onda šamar za one koji su tako nešto rekli. Rekli su, prejudicirali su stvari, rekli su ishitreno, možda nisu imali dobre savetnike i tako dalje”, govori Vladimir VUČINIĆ.

Da naša politička elita svoju praktičnu korist stavlja iznad prava, i iznad zakona, izričit je advokat Zdenko Tomanović. „A onaj ko je u stanju da gazi preko prava pojedinca, taj je u stanju da sruši sve.“

Za vreme pritvora, tabloidni mediji su bez pardona licitirali godinama koje će, posle presude, Mišković provesti u zatvoru, sugestivno izveštavajući o aktuelnim istragama i sudskim postupcima i direktno se mešajući u rad sudske vlasti. Gotovo da su likovali nad sudbinom najbogatijeg Srbina, utrkujući se ko će više da ga unizi.

Optuživan je da je hteo da uništi, a onda za sitan novac privatizuje fudbalski klub Crvena zvezda. Pisalo se da je uvozio i na domaće tržište plasirao otrovne herbicide. Pa čak i da je njegov vozač bio odgovoran za saobraćajni udes, pa pobegao sa mesta nesreće. Stavljan je na stub srama kao antisemita koji hoće da sruši spomenik žrtvama Holokausta i da na mestu nacističkog sabirnog centra izgradi šoping mol. Bez provera su objavljivane nezvanične informacije da je njegova of-šor kompanija na Kipru, Hemslejd, povezana sa novcem poteklim od Darka Šarića, i to kao izvorom kredita za gradnju ekskluzivnog naselja Belville. Bez dokaza je optuživan za rušenje ustavnog poretka, čak i za navodne pretnje smrću predsedniku Vlade. Podrazumeva se da nikad ni zbog čega navedenog, nije pokrenuta istraga.

Tabloidni mediji se, međutim, nisu bavili onim zbog čega je Miroslav Mišković uhapšen. Optužen je za zloupotrebu službenog položaja – u svojoj kompaniji – krivično delo koje je nekoliko meseci kasnije, promenom Krivičnog zakonika, te dodavanjem člana 234, preimenovano u zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, Specijalni sud je iz meseca u mesec produžavao pritvor vlasniku Delte, uz obrazloženja da postoji bojazan od njegovog bekstva.

Nakon, ne baš uobičajeno dugog, pritvora od 224 dana, uz rekordno jemstvo od 12 miliona evra, Miroslav Mišković je pušten da se brani sa slobode.