Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

PROCES (3)

PRAVDA ILI KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA – političari kao udarna pesnica

Decembar 21, 2018

Iako nikad nije razjašnjeno ko je prisluškivao, pojedini mediji su objavili da je prvi operativac i šef Kriminalističke policije Rodoljub Milović lično potpisao nalog da se prisluškuje i drugi čovek Vlade i Ministar odbrane Aleksandar Vučić, navodno, istog dana kad je izbio sukob Miškovića i Vučića. Informer, sinhrono, objavljuje da je neimenovani srpski tajkun baš tih dana u Beču tražio od jednog albanskog narko bosa da „ukloni“ potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića. Alo se uključuje u trku tekstom kako je Delta kupila hotel od Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, osumnjičenog za šverc droge i ubistva, a Kurir i Novi magazin objavljuju senzaciju: Mišković je poslovao sa narko-bosom Darkom Šarićem, tada još uvek u bekstvu. Mediji koji su prednjačili u hajci, gotovo po pravilu, redom su odbijali da objave demantije besmislenih optužbi.

Informer je, još 7. novembra, prvi najavio informativni razgovor na koji će biti pozvan Mišković. Kurir je dve nedelje kasnije, doduše, jednog dana ekskluzivno saznao da policija privodi Miškovića, da bi već sutradan objavio da je – Mišković pobegao na Kipar, iako je biznismen službeno boravio – u Moskvi. Njegov sin Marko Mišković, vraćen je sa beogradskog aerodroma kad je pokušao da otputuje u London, kod svoje porodice. 

Miroslav Mišković je prvi put saslušan 3. decembra a istog dana, potpredsednik Vlade Srbije, umesto tužioca, objavljuje nastavak istrage. Ne propušta priliku da prokomentariše i dolazak nasmejanog Miškovića na saslušanje: “Nijedan od ovih predmeta nije mi smešan”, naveo je Vučić.

Drugo saslušanje usledilo je nedelju dana kasnije. Mediji ponovo najavljuju pritvor i zatvaranje obruča (Informer: Steže se obruč oko Miškovića)

Tačno četri i po meseca od formiranja nove Vlade Srbije, 12. decembra 2012. godine, rano pre podne, vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, priveden je i određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 sati. Istog dana policajci su došli i po njegovog sina Marka.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević saopštio je da se Miškovići, zajedno sa biznismenom Milom Đuraškovićem i još sedmoro osoba, krivičnom prijavom terete za prisvajanje imovine u vrednosti oko dve milijarde i 870 miliona dinara:

Dva dana pre hapšenja, Miškovića je telefonom pozvala Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica Delte:

„Možete li da dođete kod mene da gledamo Ligu šampiona?!“, glasila je njena rečenica, potpuno u neskladu sa uobičajenim protokolom komunikacije predsednika Delte sa svojim saradnicima. Pretpostavio je da njegova saradnica blefira, verujući da se taj razgovor prisluškuje i kako svedoči u svojoj knjizi „Ja, tajkun“, otišao do nje: prenela mu je pouzdanu informaciju od prijatelja da će biti uhapšen u roku od tri dana. Uhapšen je u roku od dva.

U specijalnoj emisiji na B92 povodom hapšenja, direktor policije Milorad Veljović nije propustio da naglasi ko je najzaslužniji za hapšenje:

“Ovaj predmet ne radi policija privatno, kao što neko želi da kaže. Ovo je odluka Vlade da direktno Biro Saveta za nacionalnu bezbednost formira timove koji će se baviti ovim problemom.”

Sekretar Saveta, koji vodi Biro za koordinaciju službi bezbednosti, odnosno operativno rukovodi čitavim bezbednosnim sektorom u Srbiji bio je Aleksandar Vučić

Oglasio se i ministar pravde Nikola Selaković:

“Dogodilo se nešto što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo. Priveden je jedan čovek koji je bio i te kako moćan u Srbiji, da se onako pežorativno govorilo da je on taj koji postavlja vlade, koji ucenjuje političare, koji ih bira. Sada se desilo da se taj čovek nalazi iza rešetaka.”

Ionako neomiljen u javnosti, Mišković postaje neomiljen i među onima koji su se utrkivali da se makar rukuju sa njim. Patrijarh srpski Irinej, u poseti Poslovnom klubu “Privrednik”, nabrajajući zaslužne za obnovu Hilandara i Hrama Svetog Save, izostavlja Miroslava Miškovića, najvećeg pojedinačnog donatora Srpske pravoslavne crkve i inicijatora Društva za podizanje Hrama Svetog Save. Bratislav Gašić, visokopozicionirani kadar SNS-a, sa svog Fejzbuk profila sklanja fotografiju gde se rukuje sa Miškovićem. Počinje javno distanciranje od najbogatijeg Srbina.

Očekivanoj podršci širokih narodnih masa pomalo neočekivano se pridružio portparol komesara za proširenje Štefana Filea: “Evropska komisija je ohrabrena potezima Vlade Srbije u borbi protiv korupcije i poziva vlasti da odlučno nastave u tom pravcu”.

Privođenje Miroslava Miškovića podržala je i Demokratska stranka, a Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je, da, kad je reč o hapšenju Miroslava Miškovića – “vlada ima podršku apsolutno svih”.

Gostujući na državnoj televiziji Vučić je izrazio posebno zadovoljstvo zbog pozitivne reakcije bivšeg premijera Srbije Vojislava Koštunice:

“Zahvalan sam Koštunici koji je bez ograda reagovao, dok su drugi rekli ‘nemojte da borba protiv korupcije bude selektivna’ i slično. Pa ti koji to kažu su vlasnici medija, a ne ja… U mnogo čemu se ne slažem sa DSS, ali Koštunica zna šta je država”.

Na parlamentarnim izborima u maju 2012, SNS je dobio 24 odsto glasova.

Samo deset dana nakon hapšenja Miškovića, 7 meseci posle izbora,”Blic” je preneo istraživanje Stratedžik marketinga, koje je pokazivalo da SNS podržava 41 odsto građana koji bi izašli na izbore.

Kao razlog ovako drastičnog skoka popularnosti, u odnosu na maj kad su održani izbori, istraživači su naveli – hapšenje Miroslava Miškovića.