Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Saopštenje NUNS i NDNV

Pretnja proterivanjem stranog dopisnika iz Srbije nova faza u gušenju medijskih sloboda

Februar 19, 2018
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih stranih medija, belgijskog državljanina Filipa Bertišana, predstavlja "medjunarodni incident i novu fazu u gušenju medijskih sloboda i zabrani kritičkog mišljenja i govora u Srbiji".

Navodeći da su Bertišanovi izveštaji “primer novinarskog profesionalizma” kao i da kao dopisnik iz Beograda nikada nije imao problema sa policijom, udruženja su upozorila da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) “temeljno saslušavala Bertišana zbog njegovih napisa i intervjua koje je pravio tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Srbiji”.

“Očigledno je da Bertišan smeta aktuelnoj vlasti zbog toga što je vrstan poznavalac političkih i društvenih prilika u Srbiji, što njegovi prilozi u zapadnim medijima nisu u skladu sa marketinškom slikom Aleksandra Vučića kao velikog reformatora i što prikazuje stvari onakvima kakve jesu – a one su poražavajuće u svakoj oblasti, posebno u oblasti vladavine prava, korupcije, političkog i medijskog pluralizma, i slobode izražavanja”, piše u saopštenju.

Izražavajući solidarnost sa Bertišanom, NUNS i NDNV su najavili da će belgijskom novinaru pružiti podršku u ostvarenju njegovih prava, koja su kako se navodi, “ujedno i prava zagarantovana i domaćim zakonima i brojnim medjunarodnim aktima, a koja se opet tiču svakog gradjanina ove zemlje”.

“Da nije zastrašujuće, bilo bi komično: Srbija ponovo liči na zemlju iz filma ‘Balkanski špijun’, u kojoj ‘stranci’ predstavljaju potencijalnu bezbednosnu pretnju, pa tako zvuči i obrazloženje MUP-a da Bertišanu odbije zahtev za produženje boravka jer on prema policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji, predstavlja ‘pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti”, navela su novinarska udruženja.

Belgijski novinar Filip Bertinšan izjavio je danas da je dobio boravišnu vizu na godinu dana, nakon što je u medijima objavljeno da mu preti proterivanje iz Srbije zbog toga što je Bezbednosno-informativna agencija procenila da on predstavlja bezbednost po državu i gradjane.

Bertinšan je za televiziju N1 rekao da je dobio boravišnu vizu na godinu dana, do 2019. godine.

Belgijski novinar je objasnio da je pozvan u policijsku stanicu gde se pojavio sa svojim advokatom i da su mu tamo objasnili da se u njegovom slučaju pojavio novi detalj, te da nema smetnje da dobije boravišnu vizu.

On je dodao da nikakvo dalje objašnjenje nije dobio i najavio da će u utorak u beogradskom Medija centru održati konferenciju za novinare, zajedno s kolegama i novinarima Reportera bez granica.