Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

PSG: Smešna tvrdnja štamparija da nemaju kapaciteta za novine ‘Nova’

Pokret slobodnih gradjana (PSG) ocenio je danas da je "smešna" tvrdnja štamparija u Srbiji da nemaju kapacitete da štampaju novine "Nova".
BetaApril 21, 2021
Pokret slobodnih gradjana (PSG) ocenio je danas da je "smešna" tvrdnja štamparija u Srbiji da nemaju kapacitete da štampaju novine "Nova".

PSG je u saopštenju naveo da su te štamparije pre desetak godina imale desetostruko veće tiraže od današnjih medija.

“U poslednjih nekoliko godina, primetna je hiperprodukcija novih tabloida poput ‘Objektiva’, ‘Srpskog Telegrafa’, ‘Ekspresa’ i drugih, koji pod zaštitom države odmah dobijaju kako povlašćeno štampanje, tako i sufinansiranje iz budžeta bez obzira na činjenicu da ne ispunjavaju ni osnovne uslove konkursa i oglase javnih preduzeća”, navodi se u saopštenju PSG-a.

Ta stranka je ocenila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “usavršio svoje cenzorske metode” i da je kreirao poslovni ambijent u kojem nijedna štamparija “ne sme da štampa novine koje nisu pod njegovom direktnom kontrolom”.

U saopštenju se navodi i da će PSG o ovome izvestiti svoje evropske partnere, naročito imajući u vidu da je u predstojećem medjustranačkom dijalogu ključna oblast kontrola medija.

Medjunarodna kompanija Junajted medija (United Media) saopštila je ranije da nijedna štamparija u Srbiji nije prihvatila da štampa nove dnevne novine “Nova” koje je ova kompanija nedavno najavila.