Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Redakcija “Nedeljnika” odbacila kao uvredljivo izvinjenje PR službe ministra odbrane. Vulin: Nadležni organi da istraže sve

Redakcija "Nedeljnika" saopštila je da ne prihvata "nesuvislo objašnjenje" i "uvredljivo izvinjenje" službe za odnose sa javnošću ministra odbrane Aleksandra Vulina u vezi objavljivanja njegove reakcije na autorski tekst koji je za taj list napisao bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, ali koji nikada nije objavljen.
BetaFebruar 17, 2020
Redakcija "Nedeljnika" saopštila je da ne prihvata "nesuvislo objašnjenje" i "uvredljivo izvinjenje" službe za odnose sa javnošću ministra odbrane Aleksandra Vulina u vezi objavljivanja njegove reakcije na autorski tekst koji je za taj list napisao bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, ali koji nikada nije objavljen.

Navodeći da se taj tekst nalazio “samo na mejlovima” Dragana Šutanovca i glavnog i odgovornog urednika “Nedeljnika”, iz redakcije tog lista su pozvali istražne organe da utvrde da li je ministar odbrane, ili bilo ko drugi, “koristio resurse tajnih službi, i to nespretno, kako bi presretao komunikacije poput elektronske pošte”.

Odbacujući izvinjenje u kom se navodi da je “grubom greškom PR službe, umesto ‘tekst u listu Kurir’ napisano da je reakcija ministra Vulina na tekst u “Nedeljniku”, uredništvo tog lista je u saopštenju navelo da “teško može da zamisli da neko ko svakodnevno radi sa medijima, poput PR službe ministra odbrane, može da pomeša dnevni list Kurir i nedeljni list ‘Nedeljnik'”.

“Još je teže zamisliti da neko ko svakodnevno radi sa medijima, poput PR službe ministra odbrane, može da pomeša intervju u dnevnom listu Kurir i autorski tekst (istina, neobjavljen) u nedeljnom listu ‘Nedeljnik’. Pa onda još poverovati da se to desilo upravo kada je Šutanovac poslao tekst, koji nije objavljen, na koji doslovno reaguje Aleksandar Vulin”, stoji u saopštenju.

Iz “Nedeljnika” su ukazali da se u vesti koju je služba za odnose sa javnošću ministra odbrane prosledila Tanjugu “doslovno kaže ‘naveo je Vulin reagujući na autorski tekst Dragana Šutanovca’ u kome kritikuje saradnju Srbije i Rusije”.

“Dakle, nigde se ne pominje Kurir, koji je, istina, imao intervju Dragana Šutanovca, politički o bojkotu i Savezu za Srbiju, a u kojem se nijednom rečju ne pominje ‘srpsko-ruska saradnja, niti ministru Šojgu’. A upravo je na to reagovao ministar Aleksandar Vulin”, naveli su iz redakcije “Nedeljnika”.

Dodali su i da služba za odnose sa javnošću ministra odbrane, “u nečemu što je trebalo da predstavlja izvinjenje redakciji “Nedeljnika”, našla za shodno da spočita “Nedeljniku” kako ima nekakvu ‘maniju’ gonjenja”.

“U ‘Nedeljniku’ nikada nismo pričali o pritiscima, pretnjama i praćenjima. Ovo je prvi put da smo, bez mnogo ulaženja u detalje, izložili činjenice koje su, dosad, bile poznate samo redakciji Nedeljnika i pojedinim nadležnim službama, poput Tužilaštva za visokotehnološki kriminal ili Zaštitnika građana”, piše u saopštenju.

Ministar odbrane Vulin juče je komentarisao autorski tekst bivšeg ministra Šutanovca koji nikada nije objavljen u “Nedeljniku” niti u nekom drugom mediju, ali o kojem su Šutanovac i glavni urednik “Nedeljnika” vodili korespondenciju.

Posle zahteva redakcije “Nedeljnika” da se utvrdi kako je ministar odbrane Vulin došao do tog teksta, reagovala je služba za odnose sa javnošću ministra odbrane koje je uputila izvinjenje listu zbog “grube greške”.

“Grubom greškom PR službe umesto teksta u listu Kurir napisano je da je reakcija ministra Vulina na tekst u ‘Nedeljniku’. Šutanovac je svoje uvrede izrekao u Kuriru i na njih smo reagovali. Izvinjavamo se Kuriru zbog grube greške u kojoj nismo napisali ime redakcije a ‘Nedeljniku’ jer smo ga pomenuli bez povoda”, navela je savetnica ministra odbrane za medije Jasna Popović-Ćosić u pisanoj izjavi dostavljenoj “Nedeljniku”.

Vulin: Lično ću podneti prijavu kako bi nadležni ispitali navode “Nedeljnika”

Ministar odbrane Aleksandar Vulin zatražio je od nadležnih organa da odmah ispitaju navode da je nelegalno došao u posed elektronske prepiske glavnog urednika lista “Nedeljnik” Veljka Lalića i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca.

Navodeći da će “lično” podneti prijavu kako bi započeo taj proces, Vulin je u pisanoj izjavi optužio Šutanovca da je tokom ministarskog mandata “skinuo mejl u časopisu ‘Naša Borba’ sa kolumnom Gorana Petrovića i zatražio od glavne urednice lista Olivere Zekić da kolumnu ne objavi”.

“Lažov kakav je Šutanovac i ne može drugačije nego da misli da svi lažu. Ono što je Šutanovac radio ja nisam i neću. Ovo je samo da ga podsetim. A ja tražim da odmah nadležni organi ispitaju navodnike Nedeljnika, i da o svom zaključku obaveste našu javnost. Lično ću podneti prijavu da započnem proces”, naveo je ministar odbrane a preneo njegov kabinet.

Savet za strateške politike optužio je ranije danas ministra odbrane Aleksandra Vulina da je nelegalno i protivno Ustavu Srbije “došao u posed” elektronske prepiske predsednika te nevladine organizacije Dragana Šutanovca i glavnog urednika lista “Nedeljnik” Veljka Lalića.

Savet je pozvao nadležne državne organe, a posebno Republičko javno tužilaštvo, da sprovedu istragu u vezi tog slučaja i preduzmu adekvatne mere prema svim umešanim akterima.

Povod za aferu je Vulinova izjava dostavljena Tanjugu u kojoj je reagovao na autorski tekst Dragana Šutanovca koji nije objavljen ni u jednom mediju, već ga je bivši ministar odbrane nudio na objavljivanje glavnom uredniku “Nedeljnika” Veljku Laliću, o čemu su se dogovarali elektronskom prepiskom.