Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Reforma sektora bezbednosti u Srbiji stagnira

Jul 7, 2018
Procenat neusklađenosti spoljne i bezbednosne politike Srbije i Evropske unije sve više raste, a napretka u reformi sektora bezbednosti skoro i da nema, ocenjeno je 31. maja na debati održanoj u Subotici.

Po rečima Filipa Ejdusa sa Fakulteta političkih nauka, procenat usklađenosti naše spoljne politike sa spoljnom politikom EU, koja je predmet pregovaračkog poglavlja 31, ove godine je niži nego ranije.

Srbija, kako je istakao, svoju spoljnu politiku nije uskladila sa EU ne samo po pitanju Ukrajine, već i po pitanju čitavog niza drugih problema i žarišnih tačaka u svetu – od Čada do Sirije.

Asistent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić govorio je poglavlju 30, koje se odnosi na pitanja zajedničke trgovinske politike.

„Ključne promene koje donosi Poglavlje 30 o zajedničkoj trgovinskoj politici ogledaju se u obavezi Srbije da postane članica Svetske trgovinske organizacije, da izađe iz svih dosadašnjih ugovora, postane davalac humanitarne i razvojne pomoći, kao i da unapredi administrativne kapacitete”, rekao je on.