Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Šef UNMIK-a: Samo iskren dijalog Beograda i Prištine može da dovede do poboljšanja odnosa

Šef Misije UN na Kosovu Zahir Tanin je rekao da samo iskren i smislen dijalog Beograda i Prištine može da dovede do poboljšanja odnosa i ostvarivanju obostranog interesa.
BetaApril 13, 2021
Šef Misije UN na Kosovu Zahir Tanin je rekao da samo iskren i smislen dijalog Beograda i Prištine može da dovede do poboljšanja odnosa i ostvarivanju obostranog interesa.

“Samo smislen i iskren dijalog i politike koje gledaju u budućnost mogu da pomognu razvijanju odnosa i ostvarivanju obostranog interesa”, rekao je on na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se razmatra izveštaj o radu UNMIK-a.

Dodao je da je iz razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem zaključio da su obe strane svesne da će kvalitet njihovih odnosa uticati na njihov evropski put.

“Premijer Kurti je sa mnom podelio prioritete njegove vlade i uverio me da razume stratešku važnost nastavka dijaloga sa Beogradom”, rekao je Tanin.

On je jutros razgovarao i sa Vučićem koji je “podvukao važnost dijaloga za stabilnost i mir”.

Tanin je rekao da je promena tri vlade za manje od godinu i po dana na Kosovu pokazatelj “količine političkih turbulencija”.

Rekao je i da je izbor nove vlade šansa za “transformaciju narativa u društvu koji kao taoca drže težnje novih generacija, otvorimo vrata budućnosti” i dodao da to zahteva transformaciju prioriteta.

Dodao je da je izabrana nova vlada od koje očekuju da sa velikom odgovornošću radi na teškim temama i posebno pozdravio ulazak više od 30 odsto žena u Parlament i izbor Vjose Osmani za predsednicu Kosova.

“Kosovo je kao i mnoge druge zemlje pod pritiskom zbog širenja korona virusa, a u poslednje vreme je došlo do dva zabrinjavajuća povećanja broja novozaraženih, u novembru i u martu koje i dalje traje uprkos uvedenim merama”, rekao je on.

Dodao je da je od početka epidemije na Kosovu oko 100.000 ljudi zaraženo, od čega je oko 2.000 umrlo, a da je preko KOVAKS mehanizma u martu na Kosovo stigao kontigent od 24.000 doza vakcina.

Misija će, istakao je, nastaviti da radi na pomoći Kosovu u suzbijanju epidemije, da dostavlja pomoć porodicama kojima je ona potrebna kao i da preko projekata i programa osnažuje žene i mlade.

Istakao je da će nastaviti da rade sa institucijama na zaštiti verskih sloboda i sprečavanju nasilja koje je usmereno na mesta za molitvu.

“Podstičemo vladu da napravi napredak u razjašnjavanju sudbina nestalih osoba i dajemo pravnu i medicinsku pomoć osobama koje su preživele sukobe, a koje imaju traumu zbog seksualnog i rodnog nasilja”, dodao je on.