Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Šefovi diplomatija Srbije, Grčke i Kipra: Cilj trilateralnih sastanaka je očuvanje mira

Ministri spoljnih poslova Srbije, Grčke i Kipra Nikola Selaković, Nikos Dendijas i Nikos Hristodulidis, danas su u Beogradu ocenili da je očuvanje mira u ovom delu Evrope cilj sastanaka te tri zemlje koje poštuju medjunarodno pravo, razmenjuju mišljenja i principijalno se uzajamno podržavaju.
BetaApril 5, 2021
NIKOLA SELAKOVIC, NIKOS DENDIJAS I NIKOS HRISTODULIDIS - KZN
Ministri spoljnih poslova Srbije, Grčke i Kipra Nikola Selaković, Nikos Dendijas i Nikos Hristodulidis, danas su u Beogradu ocenili da je očuvanje mira u ovom delu Evrope cilj sastanaka te tri zemlje koje poštuju medjunarodno pravo, razmenjuju mišljenja i principijalno se uzajamno podržavaju.
Beograd, 5.04.2021. – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selakovic, ministar spoljnih poslova Grcke Nikos Dendijas i ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Hristodulidis obratili su se novinarima po zavrsetku danasnjeg sastanka u Palati Srbija u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Selaković je novinarima rekao da su se dogovorili da se u trojnom sastavu vidjaju svakih šest meseci.

Razgovarali su i o energetici, migracijama, pandemiji korona virusa, jačanju političkih i ekonomskih veza, o digitalnom tržištu, turizmu, poljoprivredi, povezivanju akademskih zajednica i dijaspora.

Selaković je zahvalio klegama iz Grčke i s Kipra zbog podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i njenom putu ka Evropskoj uniji.

“Glavni cilj Srbije u vodjenju naše regionalne politike jeste očuvanje mira i stabilnosti u ovom delu Evrope”, izjavio je on.

“Kao država u centru regiona koji je bio suočen s krvavim sukobima krajem prošlog veka, mi itekako znamo koliko su mir i stabilnost od ključne važnosti za ostanak i opstanak u ovom delu Evrope”, rekao je Selaković i istakao da je evropska perspektiva od ključne važnosti za to.

Srbija, dodao je, pruža podršku Grčkoj u dijalogu s Turskom, kao i s Albanijom o dogovoru o granicama.

Selaković je rekao da je na sastanku izneo i principijalnu podršku Srbije pitanju integriteta i suvereniteta “nama prijateljskog i bratskog Kipra, ali i podršku nastavku dijaloga (Kipra) s Turskom”.

Ministar spoljnih poslova Kipra, Nikos Hristodulidis, istakao je da je na sastanku sagledana perspektiva “ionako snažnih veza naše tri zemlje”.

“Cilj je stvaranje pozitivne agende u interesu naših naroda, a krajnji cilj je jačanje stabilnosti i blagostanje na širem području Zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana”, rekao je on.

Dodao je da će se pojačati kontakti tri zemlje na svim nivoima.

“Veze naše tri zemlje su snažne i zasnivaju se na istorisjkim, civilizacijskim, kulturnim i političkim osnovama, i naš cilj je da na tim temeljima gradimo kako bismo produbili našu saradnju u svim oblastima u kojima imamo zajednički interes”, rekao je Hristodulidis.

Čestitao je Srbiji zbog “impozantnog tempa imunizacije” stanovništva i dodao da državljani Srbije i Grčke od prvog aprila mogu da posećuju Kipar.

Potvrdio je nepriznavanje nezavisnosti Kosova i podršku evrointegraciji Srbije.

Šef grčke diplomatije, Nikos Dendijas, rekao je novinarima da je “logika” trojnog sastanka da se okupe zemlje koje poštuju medjunarodno pravo: “Okvir naših sastanaka je poštovanje medjunarodnog prava, na tome su naši odnosi i bazirani”, rekao je on.

Istakao je da su energetika i saobraćaj važne oblasti koje povezuju Srbiju i Grčku, a pomenuo i “gasne koridore” i drumsko-železnički “Ebropski koridor 10” kojima su povezane te dve zemlje.