Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Selaković na sednici SB UN o Kosovu osudio stanje srpske baštine

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković danas je u obraćanju na video sednici Saveta bezbednosti UN o izveštaj o radu misije UNMIK-a osudio stanje sprske baštine na Kosovu.
BetaApril 13, 2021
Šef srpske diplomatije Nikola Selaković danas je u obraćanju na video sednici Saveta bezbednosti UN o izveštaj o radu misije UNMIK-a osudio stanje sprske baštine na Kosovu.

“Samo tokom dve nedelje sedam pravoslavnih zdanja na Kosovu našlo se na meti vandala”, rekao je Selaković i naglasio slučaj manastira Dečani.

Prema njegovim rečima, ponižavajuće je stanje u kojem se nalazi srpska kulturna i duhovna baština na Kosovu.

Šef srpske diplomatije je rekao da to uključuje i četiri spomenika koji su uvršteni na spisak svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) – Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Pećka Patrijaršija”. Dodao je manastir Visoki Dečani najčešće na meti napada kao deo kulturne baštine na Kosovu.

“Umesto rešenja za problem ugroženosti srpske baštine, koja je i vredan deo evropskog nasledja hrišćanstva, Priština je reagovala negacijom problema i tvrdnjom da je samoproglašeno Kosovo oaza verske tolerancije i multikulturalnosti”, rekao je Selaković u obraćanju na engleskom jeziku.

Ocenio je da je takvim pristupom Prištine, srpska kulturna baština dodatno ugrožena.

Prema njegovim rečima, čitav slučaj prerastao je u potpuni “apsurd”, jer je nevladina organizacija koja sebe naziva “Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, inače bliska političkim strukturama u Prištini, prošlog vikenda zatražila da se protiv igumana manastira Dečani Save Janjića pokrene istraga zbog ratnih zločina”.

Selaković je na početku obraćanja osudio isticanje zastave Kosova predstavnice Donike Gervalje (Gervala) i ocenio da to predstavlja “flagrantno kršenje pravila Saveta bezbednosti UN”.

Kosovo “zloupotrebljava video sednicu što je apsolutno neprihvatljivo i predstavlja flagrantno kršenje pravila Saveta bezebdnosti UN”, rekao je Selaković i pozvao na preduzimanje neophodnih koraka da bi se sprečile takve “zloupotrebe” u budućnosti.

Prenos video sednice nakratko je prekinut pošto je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu Kosova navodeći da “Kosovo nije opštepriznata država”. Poljanski je rekao da je Kosovo teritorija i da osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu.

Na sednici, koja je održan onlajn zbog epidemije korona virusa, razmotren je novi šestomesečni izveštaj o radu misije UNMIK-a, koji obuhvata period od 16. septembra 2020. do 15. marta 2021. godine.

Izveštaj koji je sačinio generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) predstavio je šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji je izmedju ostalog rekao da samo iskren i smislen dijalog Beograda i Prištine može da dovede do poboljšanja odnosa i ostvarivanju obostranog interesa.