Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Selaković: Saradnja država i civilnog društva u oblasti ljudskih prava prioritet

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je danas da je saradnja država, civilnog društva i medjunarodnih organizacija u oblasti ljudskih prava "od prioritetne važnosti za očuvanje mira i stabilnosti u svetu".
BetaFebruar 23, 2021
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je danas da je saradnja država, civilnog društva i medjunarodnih organizacija u oblasti ljudskih prava "od prioritetne važnosti za očuvanje mira i stabilnosti u svetu".

Selaković je na 46. redovnom zasedanju Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija rekao da na nacionalnom planu Srbija posvećuje veliku pažnju pitanjima socijalnih, ekonomskih, gradjanskih i političkih prava, vodeći računa o kulturnom i verskom diverzitetu svog stanovništva, štiteći uživanje u kulturnom nasleđu i verskom pluralizmu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

“Zaštita prava manjina u Republici Srbiji je na najvišem nivou i u skladu sa standardima Saveta Evrope i OEBS. U tom smislu očekujemo, a zarad obezbeđivanja dugoročnog mira i stabilnosti, posebno u našem okruženju, da i druge države posvete dužnu pažnju zaštiti i unapređenju prava i sloboda pripadnika srpske manjine kao i etničke zajednice”, naglasio je ministar.

Dodao je da je Srbija od početka epidemije korona virusa “preduzimala sve neophodne mere za suzbijanje pandemije u najboljem interesu svih gradjana, bez diskriminacije po bilo kom osnovu”.

U ovom momentu, zdravlje gradjana je najveći interes, a pravo na zdravstvenu brigu je najvažnije ljudsko pravo, istakao je on i pozvao da se države ujedine u naporima da se omogući ravnomerna distribucija vakcina, kako bi se svima pružila mogućnost da steknu imunitet.

Selaković je podsetio da je Srbija ratifikovala osam medjunarodnih ugovora o ljudskim pravima i da redovno priprema i podnosi periodične izveštaje ugovornim telima, navodi se u saopštenju.

Govoreći o stanju ljudskih prava na Kosovu i Metohiji, nakon više od dvadeset godina od usvajanja rezolucije SB UN 1244, naglasio je da su osnovna ljudska prava garantovana medjunarodnim konvencijama, uključujući pravo na život, integritet i dostojanstvo, na Kosovu i Metohiji i dalje ugrožena.

“Smatramo neophodnim nastavak delovanja UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, uz poziv da UNMIK mora ostati angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, što je u slučaju srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji pitanje opstanka na toj teritoriji”, istakao je šef srpske diplomatije.