Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Sinod i patrijarh smatraju štetnim Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, žalili se poslanicima

BetaNovembar 2, 2018
U Skupštini Srbije danas je nastavljena načelna rasprava o više zakona iz oblasti pravosudja i unutrašnjih poslova, a na početku sednice pojedini poslanici su kazali da su im patrijarh Irinej i Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve uputili dopis u kojem ih mole da ukažu na štetnost Zakona o zaštiti podatka o ličnosti.

Poslanici su naveli da se predlogom zakona zadire u garantovanu autonomiju crkve i verskih zajednica, što je ministarka pravde Nela Kuburović demantovala.
Prvo je o pismu govorio Aleksandar Stevanović iz Pokreta centar koji je kazao da su strahovi patrijarha i Sinoda, možda preterani, ali da svi treba da razumeju da je “crkva starija od obnovljene države”.

“Postoji veliki problem kada malo štrpnemo deo slobode i onda aparati prisile postanu aparati koji zadiru u naše živote više nego što je potrebno”, rekao je Stevanović.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kazao je da se su patrijarh i Sinod u dopisu ukazali da se predlogom zakona omogućava Povereniku za inforamcije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da kontroliše rad crkve, što je u suprotnosti sa Ustavom po kojem crkve i verske zajednice imaju garantovanu autonomiju.

U raspravu se uključila i ministarka pravde Nela Kuburović koja je demantovala tvrdnje da poverenik može da nadzire crkvu, odnosno da preispituje crkvne knjige.

“Slična mišljenja mi smo dobili u januaru, isto nerazumevanje, da je neko pažljivo pročitao video bi da se ovim predlogom zakona povereniku zabranjuje da ima bilo kakva inspekcijska ovlašćenja kada je reč o radu crkve i verskih zajednica”, rekla je ona.

Kuburović je naglasila da crkva ipak nije izuzeta iz ovog zakona, ali tako da “ako neko obradjuje podatke fizičkih lica da vodi računa o zaštiti podataka o ličnosti”.

U pismu koje je stiglo svim poslaničkim grupama, navodi se da su rešenja zakona “neodrživa” i da predstavljaju grubo zadiranje u unutrašnji pravni poredak Srpske pravoslavne crkve i ostalih tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

Dodaje se da se oni oštro protive tome da zakon uopšte dotiče Crkve i verske zajednice i konstatuje da je Nacrt zakona nesmotrno i nenamerno preuzet iz nekog evropskog zakonodvastva.