Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Skupština Srbije počinje novu sednicu, na redu i izbor republičkog javnog tužioca

Poslanici Skupštine Srbije počeće danas Deveto vanredno zasedanje na kojem je sedma tačka dnevnog reda predlog odluke o izboru republičkog javnog tužioca.
BetaJul 21, 2021
Poslanici Skupštine Srbije počeće danas Deveto vanredno zasedanje na kojem je sedma tačka dnevnog reda predlog odluke o izboru republičkog javnog tužioca.

Za tu funkciju ponovo je predložena Zagorka Dolovac kao jedini kandidat, a Komisija za ocenu stručnosti i osposobljenosti kandidata dala joj je ocenu “naročito se ističe”.

U obrazloženju predlagača piše da je Zagorka Dolovac, “obavljajući funkciju Republičkog javnog tužioca, uložila maksimalan napor da obezbedi efikasno i uspešno postupanje javnog utžilaštva” i da je radila “u cilju obezbedjenja vladavine prava”.

Zagorka Dolovac je republička javna tužiteljka već 12 godina, a trebalo bi da bude izabrana na još šest godina.

Na dnevnom redu sednice Skupštine biće i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama kao i Predlog zakona o dopuni Zakona o Visokom savetu sudstva.

Na dnevnom redu će biti i Predlog odluke o izboru predsednika sudova i Lista kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) što su Božidar Zečević i Stanko Crnobrnja – na predlog Udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora.

Poslanici će razmatrati Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023, Predlog zakona o utvrdjivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 i Predlog zakona o potvrdjivanju Finansijskog ugovora COVID-19 podrška Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

Na dnevnom redu je i Memorandum o razumevanju ministarstava spoljnih poslova Srbije i Italije o zapošljavanju članova porodica diplomatskog, konzularnog i administrativno-tehničkog osoblja.