Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Sloga: Procene BIA vratile Srbiju u vreme inkvizicije i lova na veštice

BetaOktobar 14, 2018
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su danas da su nedavne procene Bezbednosno-informativne agencije da je najveća pretnja za zemlju uticaj spoljnog faktora na pojedine opozicione političare, medije, nevladine organizacije i sindikate, vratilo Srbiju u vreme "inkvizicije i lova na veštice".

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” ocenili su danas da su nedavne procene Bezbednosno-informativne agencije da je najveća pretnja za zemlju uticaj spoljnog faktora na pojedine opozicione političare, medije, nevladine organizacije i sindikate, vratilo Srbiju u vreme “inkvizicije i lova na veštice”.

“Ovakvo javno etiketiranje organizacija je sklono samo autokratskim, diktatorskim i nedemokratskim režimima u kojima se zarad opstanka na vlasti po svaku cenu izmišljaju i targetiraju unutrašnji neprijatelji, odnosno svi oni koji ne misle i razmišljaju kao vlast”, navodi “Sloga”.

Prema oceni sindikata, u pitanju je “očajnički” pokušaj vlasti da zastrašivanjem sakrije činjenicu da u Srbiji više od 60 odsto zaposlenih radi za minimalac, da sat rada vredi koliko i litar mleka, a ceo dan koliko i kilogram kvalitetnijeg mesa.

“Podsećamo i ističemo da su sindikati organizacije koje su po svojoj prirodi protivnici svake vlasti, jer oni u ime radnika uvek traže više i da su politički okrenuti i orijentisani ka vrednostima socijanog humanizma, distribuciji pravde i najvećem stepenu poštovanja ljudskih, gradjanskih, radnih, rodnih i socijalnih prava”, saopštila je “Sloga”.

Govoreći na konferenciji “Ka bezbednijoj Srbiji”, koju je organizovala “Nacionalna avangarda”, predstavnik BIA Marko Parezanović rekao je da najintenzivniju pretnju Srbiji predstavlja prikriveno delovanje spoljnog faktora, koji najčešće koristi mehanizme svojih specijalnih službi.

“Na taj način vrše se odredjene zloupotrebe i stavljaju se u funkciju pojedinci, naglašavam pojedinci iz redova opozicionih političkih partija, pojedini delovi medija. Takodje, nije retka pojava da se pojedini delovi NVO sektora stavljaju u neku destruktivnu i subverzivnu funkciju. Ono što je relativno nova pojava, ali nije nepoznanica, to je upravo uticaj ovih negativnih i destruktivnih struktura prema sindikatima”, rekao je Parezanović.