Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Smajlović demantuje N1 da je ‘Politika’ objavila pogrešnu vest u vezi s padom helikoptera 2015.

Nekadašnja glavna i odgovorna urednica lista "Politika" Ljiljana Smajlović izjavila je danas, reagujući na navode TV N1, da "Politika" nikada nije objavila pogrešnu vest agencije Beta "Bolesna beba stigla helikopterom u Beograd".
BetaMart 14, 2021
Nekadašnja glavna i odgovorna urednica lista "Politika" Ljiljana Smajlović izjavila je danas, reagujući na navode TV N1, da "Politika" nikada nije objavila pogrešnu vest agencije Beta "Bolesna beba stigla helikopterom u Beograd".

“Godišnjica pada vojnog helikoptera, 2015. godine, kada je sedam ljudi izgubilo živote, medju kojima su bili novorodjenče, piloti i medicinsko osoblje bila je prilika da se opet, kao i te godine, list ‘Politika’ optuži da je objavio lažnu informaciju”, ocenilo je Udruženje novinara Srbije (UNS) za koje je Smajlović dala izjavu.

“Novinska agencija Beta objavila je pogrešnu vest da je bolesna beba iz Novog Pazara stigla u Beograd i da je na Aerodromu “Nikola Tesla” dočekao tim lekara. Tu informaciju preneli su te večeri mnogi mediji, kao što se obično radi sa agencijskim vestima. Lažnu (pogrešnu) Betinu vest tada je preneo i sajt ‘Politike’, ali se ona nije pojavila u štampanom izdanju tog lista”, dodao je UNS.

Voditeljka TV N1 Nataša Miljković razgovarajući sa članovima Radne grupe za bezbednost novinara danas je, pozivajući se na tvit režisera Srdjana Dragojevića, iznela optužbu da je list “Politika” objavio tekst pod naslovom “Beba spasena helikopterom Vojske Srbije”, iako je tadašnja urednica tog lista Ljiljana Smajlović to negirala.

“Da li je u pravu Srdjan Dragojević koji na Tviteru kaže ‘Sve što treba da znamo o 99 odsto medija u Srbiji’ i podseća na naslov ‘Beba spasena helikopterom Vojske Srbije’. Dakle, ta vest je objavljena te večeri u ‘Politici’ “, rekla je voditeljka N1 Nataša Miljković – prenelo je UNS.

Dragojević je uz tu objavu na Tviteru postavio fotografiju lista koji je tu informaciju objavio, bez dokaza da je reč o “Politici”.

UNS piše da je Miljković iznela optužbu: “Ljilja Smajlović je doduše tvrdila da oni to nisu objavili, da je ostalo na onlajn, mada ovaj tvit i ova slika dokazuje da je ipak odštampana ta vest. Dakle, kao da se ništa nije desilo. Gde je tu odgovornost novinara u izveštavanju?”, pitala je voditeljka N1 članove Radne grupe za bezbednost novinara, koji su u medjuvremenu, tu grupu napustili.

Ljiljana Smajlović je za UNS kazala da lažu i Srdjan Dragojević i Nataša Miljković i TV N1.

“To što je nešto objavljeno ćirilicom još nije dokaz da je to objavila ‘Politika’. To što Srdjan Dragojević i Nataša Miljković prikazuju nije ‘Politikin’ ćirilični font i nije ‘Politikin’ prelom. U ‘Politici’ nema nadnaslova još od januara 2007, kada je proslavljeni Mirko Ilić redizajnirao grafički izgled lista”, objašnjava Ljiljana Smajlović.

Ona je upitala i “otkud onda tako providna laž”.

“I onaj ko nikad nije kupio Politiku, u arhivi Narodne biblioteke Srbije može da proveri šta su te novine objavile, svakog bogovetnog dana i svakog mogućeg datuma. Zašto lažu?”, pitala je ona.

Kazala je da je Dragojevića “pre dve godine javno uhvatila u laži da ona političke protivnike ne naziva ‘fašističkim svinjama'”, kao i da voditeljka N1 “to sigurno zna jer je bilo u Utisku nedelje, u kom je tu istu laž izneo i Slobodan Georgiev, uprkos mnoštvu dokaza na društvenim mrežama”.

Naglasila je da joj je “tim neshvatljiviji postupak Nataše Miljković, koja ne proverava činjenice pre nego što ponovi tudje laži, ili izmišlja svoje”.

“Prilikom transfera na Televiziju Nova S, saznali smo od nje da na ranijim radnim mestima nije mogla da radi kako treba. Možda će nam jednog dana, posle nekog novog transfera, reći zašto u nedelju 14. marta nije mogla ili htela da se svojom profesijom bavi u skladu s Kodeksom novinara Srbije. Ali nadam se da će ovu grešku i pre toga da ispravi. Baš kao da je pravi novinar”, dodala je ona.

Voditeljka N1 Nataša Miljković je na pitanje UNS da li je proverila informaciju pre no što je iznela optužbu da je štampano izdanje “Politike” objavilo pogrešnu vest o spasenoj bebi, odgovorila da je “pustila tvit Srdjana Dragojevića gde se vidi da je štampano izdanje novina”.

“Slika dokazuje da je ta vest odštampana. Moja poenta nije bila na Ljiljani Smajlović, već na odgovornosti novinara u propagandne svrhe kada puste vest posle takve tragedije, očekujući ministra na aerodromu, a desi se katastrofa”, kazala je ona.

Na pitanje da li će objaviti ispravku, Miljković je rekla da će sutra napraviti prilog o tome šta je UNS rekao, da će zvati Ljiljanu Smajlović, i da oni nisu “preneli tekst o ‘Politici’, (nego) samo o odgovornosti novinara kod izveštavanja te večeri”.