Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

SSP: Srbija Svetski dan slobode medija dočekuje u uslovima paralelne realnosti

Stranka slobode i pravde (SSP) zahvalila je danas svim profesionalnim novinarima, navodeći da se Svetski dan slobode medija u Srbiji dočekuje u uslovima "paralelne realnosti".
BetaMaj 3, 2021
Stranka slobode i pravde (SSP) zahvalila je danas svim profesionalnim novinarima, navodeći da se Svetski dan slobode medija u Srbiji dočekuje u uslovima "paralelne realnosti".

“Svetski dan slobode medija u Srbiji dočekujemo u uslovima paralelne realnosti koju kreiraju režimski mediji u kojima dominira (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić za koga je rezervisano više vremena nego za sve ostale političke aktere zajedno, kao i neverovatnih 84 odsto pozitivnih objava”, navela je ta stranka u saopštenju.

Iz SSP su kazali da će svi koji rade u medijima prethodnu godinu zapamtiti po fizičkim napadima na svoje kolege novinare, vraćanju sudskog procesa za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije na početak i po konstantnoj verbalnoj agresiji prema delu novinara kojim ne komanduju Vučić i drugi državni zvaničnici, kao i pokušajima lokalnih moćnika da tužbama sa visokim otštetnim zahtevima unište ono što je od lokalnih medija ostalo.

Kako su dodali, u takvoj atmosferi “istina je praktično proterana” sa televizija koje imaju nacionalne frekvencije.

“U takvoj atmosferi nije moguće naći štampariju koja je spremna da na sebe preuzme posao štampanja novog dnevnog lista koji nije pod kontrolom režima. U takvoj atmosferi osobe osumnjičene za pedofiliju i organizovanu prostituciju, preko medija praktično zastrašuju potencijalne svedoke i žrtve seksualnog uznemiravanja, ucenjivanja i zlostavljanja”, kazali su iz SSP u saopštenju.

Dodali su da u takvoj atmosferi svi koji se usude da se suprotstave režimu – postaju žrtve medijskog linča kroz koji je prošao lider Gradjanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović pre nego što je ubijen.

“Stranka slobode i pravde zato na ovaj dan želi da kaže jedno veliko hvala svim onim profesionalnim novinarima koji svakoga dana rizikuju da bi gradjani Srbije bili u prilici da se na retkim nezavisnim medijima informišu istinito i pravovremeno. Ovo je njihov dan i mi im garantujemo da ćemo nakon što smenimo režim koji je državu oteo od naroda a većinu medija okupirao obezbediti svim novinarima u Srbiji da nesmetano rade svoj posao, jer bez nezavisnih medija nema ni demokratije ni dobrog života kakav zaslužujemo”, navela je ta stranka u saopštenju.