Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Stefanović: Hoti i Priština su istinska pretnja za bezbednost Balkana

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da su odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti i njegovi partneri u Prištini istinska pretnja za bezbednost i stabilnost Balkana.
BetaJanuar 29, 2021
Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da su odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti i njegovi partneri u Prištini istinska pretnja za bezbednost i stabilnost Balkana.

“Optužbe Avdulaha Hotija na račun predsednika Aleksandra Vučića da svojim izjavama ne doprinosi miru i stabilnosti u regionu su toliko besmislene i lažne da u njih ne mogu da poveruju ni kosovski Albanci, za čije glasove se grčevito bori ovaj odlazeći prištinski političar”, navodi se u izjavi Stefanovića.

Povodom Hotijeve kritike na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa mogućnošću povratka redovnog vojnog roka u Srbiji da takve najave “ne služe miru i stabilnosti u regionu”, Stefanović je izjavio da “nikakva predizborna borba i strah od gubitka glasova ne mogu da budu izgovor za ovakve laži prema čoveku koji je već godinama oličenje borbe za bezbedan i stabilan Balkan”.

“Ne postoji svetski zvaničnik koji predsedniku Vučiću nije odao priznanje za njegov napor da Balkan konačno postane region mira i područje stabilnosti i razvoja, ali Avdulah Hoti očigledno bolje poznaje stvari od lidera širom sveta – od Amerike, Evrope, Rusije, pa do Kine”, izjavio je ministar odbrane Srbije.

On je dodao da ako postoji iko ko ne želi bezbedan i stabilan region, “onda su to političari iz redova kosovskih Albanaca, pa i odlazeći Avdulah Hoti”.

“Oni već godinama pokazuju želju da militarizuju područje Kosova i Metohije, osnivanjem nekakve vojske, na šta nemaju pravo ni po jednoj medjunarodnoj odluci. Oni neprestano održavaju tenziju u dijalogu sa Beogradom i prete nasiljem ukoliko se ne uvaži njihova želja o punoj kosovskoj nezavisnosti, pri čemu su kosovski Srbi stalne žrtve njihove nasilničke politike”, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Hoti i njegovi partneri su “istinska pretnja bezbednosti i stabilnosti Balkana, oni su sve suprotno od onoga što predstavlja predsednik Vučić i njegova dosledna politika mira i saradnje u regionu Balkana”.

“Svi medjunarodni faktori koji imaju uticaj na političare iz Prištine dužni su da osude ovakve izjave, jer direktno ugrožavaju bezbednost i stabilnost regiona i štete svim naporima za očuvanje mira u regionu, u čemu su Srbija i predsednik Vučić istinski predvodnici”, navodi se u izjavi Nebojše Stefanovića.