Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Stefanović: U magacinu ‘Slobode’ nije bilo artiljerijske municije, samo komponente upaljača

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da u magacinu fabrike "Sloboda" u Čačku, u kojem je došlo do eksplozije nije bilo artiljerijske municije, već je reč o odredjenim komponentama upaljača.
BetaJun 4, 2021
Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da u magacinu fabrike "Sloboda" u Čačku, u kojem je došlo do eksplozije nije bilo artiljerijske municije, već je reč o odredjenim komponentama upaljača.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Stefanović u Čačku razgovarao sa rukovodstvom fabrike, gde je tokom noći došlo do požara i serije eksplozija u izdvojenom delu fabrike koji je predvidjen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača.

“Nije bilo takve vrste municije, ali to, naravno, ne znači da je opasnost u potpunosti otklonjena. Tek kada prodje vreme predvidjeno pravilnicima i kada bude potpuno bezbedno da se pridje, istraga će pokazati šta su uzroci požara, odnosno eksplozija koje su nakon toga usledile”, kazao je Stefanović.

Naglasio je da su brzom intervencijom rukovodstva “Slobode” evakuisani svi radnici koji su se u tom trenutku nalazili u krugu fabrike i nije bilo povredjenih.

Rekao je da očekuje da će tokom dana helikopteri Vojske, u skladu sa procenom nadležnih iz Ratnog vazduhoplovstva, učestvovati u gašenju požara i objasnio da će letelice sa bezbedne visine na mesto požara bacati više od četiri tone vode, što bi trebalo da pomogne da se požar konačno ugasi.

Stefanović je dodao da u skladu sa pravilima po isteku 24 časa od poslednje detonacije moći će da pridju i jedinice, odnosno stručnjaci iz oblasti pirotehnike, a zatim i vatrogasci koji će delovati u skladu sa potrebama.

“Sreća u nesreći je što je reč o izdvojenom magacinu. Dakle, ništa se nije dogodilo u krugu onih delova fabrike koji su vezani za neposrednu proizvodnju. Naravno, najvažnija stvar je da niko od ljudi nije stradao i da niko nije povredjen”, istakao je on.

Rekao je da očekuje da će posle analiza tokom narednih nedelja i istrage koju će sprovesti nadležni organi, doći do svih odgovora na pitanja kako je došlo do te situacije, kolika je ukupna šteta i šta su mere koje treba da se preduzmu da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali.

Stefanović je kazao da očekuje i da će tokom vikenda požar u potpunosti biti ugašen, te da će od ponedeljka fabrika, u kojoj radi više od 2.000 ljudi, moći da nastavi sa redovnim radom.