Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Sudija Majić: Manji je problem što su me poslanici vredjali, veći što prisutne kolege nisu reagovale

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenio je večeras da je veći problem od toga što su ga poslanici vladajuće većine vredjali u Narodnoj skupštini taj što se to po poslednji put desilo tokom izbora za najviše pravosudne funkcije, u prisustvu odlazećeg predsednika Vrhovnog kasacionog suda i predstavnika Visokog saveta sudstva (VSS).
BetaApril 12, 2021
Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenio je večeras da je veći problem od toga što su ga poslanici vladajuće većine vredjali u Narodnoj skupštini taj što se to po poslednji put desilo tokom izbora za najviše pravosudne funkcije, u prisustvu odlazećeg predsednika Vrhovnog kasacionog suda i predstavnika Visokog saveta sudstva (VSS).

On je, gostujući u Utisku nedelje, naveo da ti predstavnici pravosudne vlasti morali da brane svoje kolege sudije, a da je to “pokazatelj da su institucije potpuno razorene”.

Kao dodatni problem navodi što je tada trebala da se vodi parlamentarna diskusija o novoj predsednici Vrhovnog kasacionog suda Jasmini Vasović, zbog čega je javnost ostala uskraćena za relevantne informacije o najvišoj predstavnici pravosudja.

“Javnost o njoj (zbog toga) ne zna ništa… Ja bih bio jako ljut da su me tako izabrali, da se spominje izbor za mis i (kritikuju) kolege sudije”, rekao je Majić, aludirajući na reči njenog prethodnika i predsednika VSS-a Dragomira Milojevića, koji je rekao i da “lepoticu sveta biramo izmedju kandidata koji su se prijavili”.

Majić je ocenio i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić krši ustavna ovlašćenja svoje funkcije, koja se sastoji u “izražavanju državnog jedinstva”.

To znači da on treba da oličava sve gradjane, i one koji se s njim ne slažu. Ne da goni kriminalca, da objavljuje rezultate poligrafa, to sve nikad ne bi smeo da radi. On šalje poruku da postoje gradjani drugog reda i da je prema nama sve dozvoljeno”, kazao je Majić.

Povodom navoda vlasti da je predsednik Vučić prisluškivan, Majić je ocenio da je tužilaštvo moralo da javnosti predstavi tačnost tih optužbi.

On je podsetio da se u tom slučaju ne radi samo o neovlašćenom prisluškivanju, već da su upravo predstavnici vlasti govorili da je u pitanju državni udar.

“Niko ne sme ni nekog od nas da prisluškuje, a kamoli predsednika republike… Ne može da se desi da neko tvrdi da je prisluškivan (predsednik zemlje), a da mi kao da nemamo tužioca uopšte. On mora u takvim prilikama da izadje u javnost, da kaže ili da ‘to nije tačno’, ili da izadje sa saznanjima i saopšti (dalji tok istrage)”, kazao je Majić.

On je naveo i da u pravosudju radi više od 20 godina, da poznaje način razmišljanja tužilaca, da oni traže krivično delo “i tamo gde ga nema”, a da je “neprirodno” da tužilaštva ne pokazuju ni interesovanje za neke od afera o kojima se pisalo u medijima.

Majić je dodao i da se u Centru za pravosudna istraživanja, organizaciji civilnog društva u čijem je upravnom odboru, po zahtevu tužilaštva mesecima vrši finansijska kontrola.

“Za sve to vreme oni vide da tamo nema ništa, a donatori su nam isti oni koji su donatori i ove države. Pravosudna akademija ne može da funkcioniše ni dan ako nema finansijsku podršku (medjunarodnih donatora)”, dodao je Majić.

Komentarišući najavu izmena ustava u delovima koji se tiču pravosudja, Majić je rekao da je pogrešno donosite ili menjate najviši pravni akt, “koji će se jako odraziti na život gradjana bez predstavnika najvećeg dela ovog naroda”.