Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Sudjenje za udes na naplatnoj rampi Doljevac pri kraju, ključni snimak i dalje nedostaje

Sudjenje vozaču "Koridora Srbije" Dejanu Stanojeviću za udes na naplatnoj rampi Doljevac u kojem je 31. janaura 2019. godine stradala jedna, a povredjeno pet osoba, nastavljeno je danas u niškom Osnovnom sudu saslušanjem Borisa Antića, predstavnika Komisije veštaka Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.
BetaMart 8, 2021
Sudjenje vozaču "Koridora Srbije" Dejanu Stanojeviću za udes na naplatnoj rampi Doljevac u kojem je 31. janaura 2019. godine stradala jedna, a povredjeno pet osoba, nastavljeno je danas u niškom Osnovnom sudu saslušanjem Borisa Antića, predstavnika Komisije veštaka Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Stanojević je okrivljen da je  službenim automobilom preduzeća “Koridora Srbije”, “škodom superb”, udario u vozilo u koje je čekalo na naplatnoj rampi da plati putarinu, a u kojem je stradala Stanika Gligorijević (52), dok su njena sestra Mirjana Aleksić i zet teško povredjeni.

Medju povredjenima u udesu nalazio se i direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić.

Govoreći o kretanju “škode superb” neposredno pre udesa i u momentu udesa, Antić je rekao da komisija veštaka nije mogla da se izjasni da li se automobil destabilizovano kretao jer u video zapisu sa naplatne rampe nedostaje taj deo snimka.

“Video zapis se prekida u 8.30 časova i nastavlja u 8.32 časa, a do nezgode je došlo u 8.31 čas. Imajući u vidu druge elemente i spise, nismo našli da se ‘škoda’ pre sudara kretala destabilizovano u smislu zanošenja levog ili desnog boka”, izjavio je Antić.

Prema njegovim rečima, ukoliko je i bilo leda i ulja na kolovozu bilo ga je mestimično, a na osnovu video zapisa sa naplatne rampe komisija veštaka nije videla da su se druga vozila kretala destabilizovano.

Pred sudom je danas trebalo da svedoči i policajac Nikola M. koji sačinio službenu belešku o udesu, ali se nije pojavio , kao ni njegov kolega Bratislav M. zbog čega ih je sudija Miško Radivojević kaznio sa 50.000 dinara.

Radivojević je ročište na kojem će biti saslušan policajac Nikola M,  predočeni dokazi i iznete završne reči zakazao za 20. april.

On nije isklljučio mogućnost da na tom ročištu bude izrečena i presuda, ali je kazao da će to zavisiti od dužine trajanja saslušanja policajca Nikole M. i završnih reči.

Advokat Mirjane Aleksić i njenog supruga, Božidar Prelević rekao je po završetku sudjenja da je očigledno da se radi o jednom “neobičnom sudjenju”.

“Jedan broj dokaza nije pribavljen savesno, pretpostavljam od strane policije. Ne postoje dokazi koji bi trebali da pruže širu sliku šta se dogodilo na naplatnoj rampi”, izjavio je Prelević.

On je kazao da svi dokazi koji ukazuju o eventualnom drugom vozaču nisu nikad izvedeni i vrlo su temeljno sakriveni.

“Pored snimka fali i tehnički pregled ‘škode superb’ nakon udesa, a on se svuda u Srbiji radi u ovakvim slučajevima. Nedostaje ne samo tehnički pregled već i DNK trag da se vidi ko je vozio, a nedostaje i jedna ozbiljna analiza mehanizma nastajanja povreda kod Babića”, izjavio je Prelević.

Sestra nastradale Stanike Gligorijević je po okončanju ročišta istakla da sudjenje ne može biti završeno dok se pred sudom ne prikažu dva minuta snimka koji nedostaju.