Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Svilanović: Četiri petine gradjana regiona veruje da zakon nije isti za sve

BetaSeptembar 11, 2018
Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je danas da podaci pokazuju da skoro četiri petine gradjana regiona veruje da se zakon ne primenjuje na sve i da više od dve trećine nemaju poverenja u institucije.

Svilanović je na Bledskom strateškom forumu rekao da društva u regionu treba da vide efikasnost i rezultate u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, pranja novca, izgradnje snažnih i nezavisnih institucija, saopštio je RCC.

“Podaci iz našeg godišnjeg istraživanja javnog i poslovnog mnjenja, Balkanski barometar, za 2018. su zapanjujući jer pokazuju da 79 odsto građana iz regiona smatra da se zakon ne primenjuje jednako na sve, a čak 70 odsto nema poverenja u institucije, a uz to jedna trećina stanovništva smatra da je korupcija glavni problem u njihovoj ekonomiji”, rekao je Svilanović.

Na 8. konferenciji Foruma bezbednosnih organa Jugoistočne Evrope koji na marginama Strateškog foruma organizuju RCC i Kancelarija vlade Slovenije za zaštitu tajnih podataka, Svilanović je rekao da je sajber prostor okosnica digitalnog društva i ekonomskog rasta, ali da postoji opasnost od sajber napada koji svake godine svetsku ekonomiju koštaju 400 milijardi evra.

On je predstavio preliminarne nalaze studije o sajber bezbednosti u regionu, koju je naručio RCC. Rezultati pokazuju da je većina glavnih agencija u toj oblasti ograničena nedostatkom finansijskih, kadrovskih i tehnoloških resursa, dok je glavni razlog za zabrinutost u svim ekonomijama vezan za “odliv mozgova”, budući da je svih šest privreda Zapadnog Balkana izvestilo o visokim stopama migracije informatičkih stručnjaka u EU.

Svilanović je dodao da Forum bezbednosnih organa jugoistočne Evrope može imati odlučujuću ulogu kao mehanizam za zaštitu kritične infrastrukture, poboljšanje nivoa razmene informacija i podizanje svesti o sajber bezbednosti.