Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Tači: Istražni organi vrlo brzo sa konkretnim rezultatima istrage ubistva Olivera Ivanovića

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će istražni organi Kosova vrlo brzo izneti konkretne rezultate istrage ubistva lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
BetaFebruar 2, 2018
Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će istražni organi Kosova vrlo brzo izneti konkretne rezultate istrage ubistva lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Tači je na konferenciji za novinare kazao da je ubistvo Ivanovića “kriminalno mafijaški akt, bez tačnih podataka o političkom motivu.

“Isključuje se svaka mogućnost etničkog motiva. O tome sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i Srbija je izrazila spremnost da pomogne institucijama Kosova u razmeni informacija oko Ivanovićevog ubistva”, kazao je Tači i dodao da je o tome razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tači je kazao da je Srbija izrazila spremnost da pomogne institucijama Kosova u razmeni informacija oko Ivanovićevog ubistva.

On je kazao da institucije Kosova, koje vode istragu blisko saradjuju i sa KFOR-om, i da koriste sve mogućnosti da dodju do dokaza koji vode ka otkrivanju izvršiocima ubistva.

Lider Gradjanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Stav države Kosovo neće biti ukidanja Specijalnog suda

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da se neće ukinuti Specijalni sud za zločine OVK, dodajući da ne treba da se ukine.

Tači je na konferenciji za novinare rekao da je to stav države Kosovo, ali da je taj sud istorijska nepravda prema Kosovu.

“Od početka diskusija o ovom procesu 2015. godine rekao sam, kažem i sutra ću reći da je Specijalni sud istorijska nepravda prema Kosovu. To je nešto što treba da progutamo zbog prijateljstva sa medjunarodnim partnerima”, rekao je Tači.

On je kazao da je formiranje tog suda bilo nametnuto i da su postojale dve dileme da li da ga formira Kosovo u saradnji sa SAD i EU, ili da ga formira Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tači je istakao da nije kriv za formiranje Specijalnog suda, već da je on rezultat okolnosti. “Iako smo u večini bili protiv, strateški je to bio pravi korak”, kazao je Tači.

On je kazao da su gradjani Kosova prošli kroz mnoge procese pred domaćom i medjunarodnom pravdom iz kojih su izašli kao nevini, dodajući da je dokazano da je borba OVK bila pravična i čista.

Ocenio je da je izveštaj bivšeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija bio “naučno fantastični izveštaj” i da je sada “važniji od 400 masakara koje su nad Albancima na Kosovu izvršila država Srbija”.