Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Tadić: Nadležni hitno da objave šta je uzrok smrti Cvijana i zašto se ćutalo

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić danas je, povodom informacije o smrti njegovog nekadašnjeg saradnika Vladimira Cvijana, zatražio da Vlada i nadležne vlasti hitno objave izveštaj o uzroku njegove smrti i razloge trogodišnjeg ćutanja.
BetaMart 16, 2021
Bivši predsednik Srbije Boris Tadić danas je, povodom informacije o smrti njegovog nekadašnjeg saradnika Vladimira Cvijana, zatražio da Vlada i nadležne vlasti hitno objave izveštaj o uzroku njegove smrti i razloge trogodišnjeg ćutanja.

U izjavi agenciji Beta, Tadić je rekao da je za smrt Cvijana saznao tek u ponedeljak, pošto je preko obdukcijskog izveštaja objavljeno da je on umro još 2018. godine, Ukazao je da je “neverovatno i krajnje simptomatično” da to nigde nije objavljeno već tri godine.

“Šta god da je uzrok njegove smrti, nedopustivo je da živimo u državi u kojoj je moguće da ljudi prosto nestaju i da se tek nakon tri godine saznaje da je mrtav bivši generalni sekretar Predsedništva iz vremena mog mandata, poslanik i funkcioner SNS-a, a potom i otvoreni protivnik režima Aleksandra Vučića”, rekao je Tadić.

“Ovaj slučaj podseća na najmračnije trenutke naše političke istorije. Čak i da je umro prirodnom smrću, nezamislivo je da to ne bi bilo objavljeno da je on i u vreme smrti ostao istaknuti poslanik i funkcioner SNS-a i privržen ovom režimu. U tom smislu, ovo je jeziva poruka svima da ukoliko se okrenu protiv ovog režima, jednostavno ih može ‘pojesti mrak’ “, rekao je Tadić.

Tadić je dodao da bi, budući da je predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor izjavio da su nakon provere u matičnoj službi saznali da je Cvijan preminuo 5. januara 2018, a objavljeni odgovor tužilaštva navodi da su troškovi obdukcije isplaćeni tek u novembru te godine, u tom izveštaju bi moralo da bude navedeno i kada je izvršena obdukcija i da li je obavljena na ekshumiranom telu.

“Nakon ovog saznanja, nameće se pitanje da li je i ovo deo te zanimljive nedelje koju je Vučić najavljivao iz Abu Dabija, ponovo se više ponašajući kao direktor nekog morbidnog cirkusa, a ne predsednik normalne države”, rekao je Tadić.

Zamenik glavnog urednika magazina Tabloid, Predrag Popović, objavio je ranije dokument iz kojeg proističe da je obdukcija tela bivšeg bliskog saradnika Borisa Tadića i Aleksandra Vučića obavljena u novembru 2018. godine.

Vladimir Cvijan, rodjen 1976. godine, a diplomirao na Pravnom fakultetu 1999, bio je od 2004. godine konsultant za poslove stručne analize iz oblasti prava za potrebe kabineta predsednika Borisa Tadića i sekretar Pravnog saveta predsednika Srbije.

U februaru 2008, Cvijan je imenovan za Tadićevog savetnika, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara predsednika Srbije.

Predsedništvo je napustio 2010. godine zbog, kako je tvrdio, neslaganja sa reizborom sudija.

Iste godine je pristupio Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je za poslanika.

Cvijan je SNS napustio naredne godine.