Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politike

Tepić: Afera Krušik nije ni blizu rešavanja

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić saopštila je danas da afera "Krušik" nije ni blizu rešavanja.
BetaJun 22, 2021
Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić saopštila je danas da afera "Krušik" nije ni blizu rešavanja.

Tepić je u saopštenju navela da “stvari ne stoje” onako kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da prikaže.

“Na vest o smeni direktora ‘Krušika’ – ne nasedajte. Kao ni na vest da se policija uključila u istragu afere ‘Krušik’ tek od kada im Nebojša Stefanović nije šef”, navela je ona.

Tepić je ponovila optužbe za trgovinu oružjem po damping cenama na račun firme GIM za koju je radio Stefanovićev otac i da je “u celoj situaciji ključan Vučićev omiljeni trgovac Slobodan Tešić”.

Ponovila je da je Tešić sponzor Srpske napredne stranke i da se i dalje nalazi na “crnoj listi” američke Vlade.

“Tešić je sa svojim firmama na identičan način po damping cenama zaradio višestruko više od GIM-a i državnog SDPR-a zajedno, zbog čega je od početka afere bilo sumnjivo zaobilaženje Tešića i fokusiranje samo na GIM”, dodala je Tepić.

Ona je navela i da “tome u prilog su i novi dokazi”, koji kako je ukazala “jasno pokazuju da je Vučićeva ekipa sa Tešićem samo iskoristila “aferu Krušik” da bi preuzela i kontrolu nad firmom GIM”.

“Stoga preporučujemo tužilaštvu da istragu krene od veoma neobičnih ugovora i dozvola 000802, 000803 i 000804 od 27. decembra 2020. firme GIM i ubačene firme Larkmont, registrovane na Britanskim devičanskim ostrvima, za koju poznavaoci prilika tvrde da je zapravo Tešićeva”, rekla je ona.

Tepić je navela da je i za tu firmu “odobren izvoz u Saudijsku Arabiju”, iako je zbog američkih sankcija Tešiću zabranjeno da prometuje u dolarima.

“Ako tužilaštvu trebaju ugovori u cilju istrage i istine,… stojimo na raspolaganju”, dodala je Tepić.

Tepić je podsetila i da je aferu “Krušik” otvorio i zbog nje stradao radnik te namenske fabrike Aleksandar Obradović.

Nadzorni odbor Holding korporacije “Krušik” juče je smenio generalnog direktora Vladana Lukića i na njegovo mesto postavio diplomiranu inženjerku hemije Jovanku Andrić, zaposlenu u toj valjevskoj fabrici, javila je regionalna TV N1.

Vladan Lukić je na čelu “Krušika” od decembra 2018. godine, pre toga je bio izvršni direktor za tehničko-tehnološke poslove i proizvodnju Krušika.