Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Tintor: Neću da podnesem ostavku, policija zakonom imala prava za uvid u dosije Cvijana

Predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) Jugoslav Tintor izjavio je danas da neće podneti ostavku zbog toga što je policiji dao dosije Vladimira Cvijana jer su, kako je naveo, nadležni organi su, po zakonu, imali prava da traže uvid u dokumentaciju o pokojnom advokatu.
BetaApril 28, 2021
Predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) Jugoslav Tintor izjavio je danas da neće podneti ostavku zbog toga što je policiji dao dosije Vladimira Cvijana jer su, kako je naveo, nadležni organi su, po zakonu, imali prava da traže uvid u dokumentaciju o pokojnom advokatu.

Sekretar Upravnog odbora AKB Dragoslav Ljubičanović pozvao je u utorak Tintora da podnese ostavku jer je iz evidencije komore “nezakonito” dao lični dosije Cvijana pripadnicima policije, odnosno Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

“Za ove radnje policiji nije potrebna nikakva sudska naredba niti zahtev tužioca, jer ih preduzima na osnovu samog zakona u cilju rasvetljavanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo. Da je u konkretnom slučaju bila zatražena fotokopija odredjenog dokumenta sačinila bi se potvrda. Kako to nije bio slučaj, radnicima MUP je saošteno ono što je već prethodno saopšteno medijima”, naveo je Tintor u pisanoj izjavi.

Tintor je kazao da u tom postupku nema nikakve nezakonitosti jer je on, kao zakonski zastupnik AKB, ovlašćen da policiji saopšti podatke o kojima komora vodi evidencije u okviru javnih ovlašćenj.

“Tvrdnja da je ovaj moj postupak ‘suprotan Kodeksu i da sam poljuljao poverenje javnosti u advokate koji su vezani advokatskom tajnom’ predstavlja elementarno neznanje i zamenu teza, jer u konkretnom slučaju nisam postupao kao advokat koji je dužan da poštuje Kodeks i čuva advokatsku tajnu u nekom predmetu, već kao predsednik komore koja vrši javna ovlašćenja i koja je dužna da poštuje ZKP”, naglasio je on.

Tintor je ocenio da je dopis Ljubičanovića “klasičan pamflet sačinjen u funkciji samopromocije u okviru izborne kampanje koja se zahuhtava uoči” izbora u AKB, zakazanih za 8. maj.

“Nakon raspisivanja izbora jedan broj članova Upravnog odbora AKB otpočeo je sa veštačkim generisanjem konflikta u advokaturi, kreirajući svoju izbornu platformu na navodnom ‘sukobu sa rukovodstvom komore’, iako su u protekle četiri godine oni bili rukovodstvo komore”, dodao je Tintor.

Tintor je naglasio da ostavku ne namerava da podnese, jer je na Skupštini na kojoj je glasalo 1.020 advokata dobio 760 glasova.

“Ako bilo ko smatra da nešto ne radim dobro neka inicira moj opoziv”, istakao je on.

Telo advokata i bivšeg visokog funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira Cvijana pronadjeno je 5. januara 2018. godine na obali Dunava u naselju Višnjica.

Više javno tužilaštvo je nedavno saopštilo da je Cvijan preminuo usled utapanja i da na telu nisu pronadjeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede.

“Kako nije postojala bilo kakva indicija koja bi ukazivala na izvršenje nekog krivičnog dela, predmet je arhiviran 2018. godine”, naveli su iz Višeg javnog tužilaštva.