Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Tokom rasprave o novim sudijama ni reč o novim sudijama

Poslanici Skupštine Srbije u raspravi o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju najavili su podršku za svakog od 31 predloženog kandidata, istovremeno su kritikovali bivšu vlast, a naročito sudiju Apelacionog suda Miodraga Majića.
BetaMart 3, 2021
Poslanici Skupštine Srbije u raspravi o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju najavili su podršku za svakog od 31 predloženog kandidata, istovremeno su kritikovali bivšu vlast, a naročito sudiju Apelacionog suda Miodraga Majića.

Zamenik predsednika Visokog saveta sudstva Ivan Jovičić u ime predlagača je rekao da je komisija sprovela postupak provere stručnosti i sposobnosti svih kandidata, a onda samo pričitao njihova imena bez drugih objašnjenja.

Lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić rekao je da će svakako podržati predložene sudije sa uverenjem i poverenjem da je procedura ispoštovana.

On je dodao je važno ko su sudije izvan Beograda zato što smatra da je svaka energija, pa i ona u borbi protiv organizovanog kriminala “najjača u epicentru, ali kako se odmičemo od tog centra ta energija slabi”.

“Ne smemo dozvoliti da neka tačka udaljena od Beograda 200 ili 300 kilometara postane hladovina iza kriminala”, rekao je Zukorlić.

Poslanik SPS-a Djordje Milićević govorio je o “urušavanju pravosduja od 2000. do 2012. godine” i napravio, kako je rekao, “retrospektivu načina izbora sudija”.

“Sunovrat srpskog pravosduja počeo je proglašavanjem pobede na predsedničkim izborima 2000. godine koja nije ostvarena u prvom krugu, a niko nije odgovarao”, rekao je Milićević.

Poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević poručila je novim sudijama da moraju da budu nepristrasni u svom radu i donose presude “u ime naroda”.

Dodala je da “neko ranije vreme, do 2012. godine, nije bilo dobro za pravosudje”, da “pamtimo brojne afere, trgovinu političkim uticajem, malverzacije”, a da sada “ti ostaci Demokratske stranke u vidu Dragana Djilasa, Borisa Tadića, Bojana Pajtića, Borka Stefanovića i Vuka Jeremića nastavljaju da srozavaju ugled Srbije”.

Niz kritika na račun opozicije, ali i sudija izneli su i Marko Atlagić, Marjan Rističevič i Aleksandar Marković, dok su se Milenko Jovanov i Ljiljana Malušić posebno fokusirali na rad sudije Majića, komentarisali njegove presude i tvrdili da je on poslušnik Djilasa, Šolaka i stranih ambasada.

Poslanici komentarišu i aktuelni slučaj “Jovanjica” kao i pretnje porodici Vučić.

O kandidatima za Privredni sud u Beogradu, Drugi osnovni sud u Beogradu, Osnovni sud u Kragujevcu, Prekršajni sud u Kragujevcu i Prekršajni sud u Kruševcu nije bilo reči.