Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Tužilac suda za zločine OVK: Odbaciti žalbe Tačija i saoptuženih na produženje pritvora

Tužilaštvo suda u Hagu za zločine OVK je zatražilo da se odbace žalbe bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija (Hashim Thaci) i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99.
BetaFebruar 22, 2021
Tužilaštvo suda u Hagu za zločine OVK je zatražilo da se odbace žalbe bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija (Hashim Thaci) i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99.

Oni su se žalili na odluku sudije da ih privremeno ne pusti na slobodu.

U danas objavljenim podnescima Apelacionom veću koje će odlučivati o žalbama, glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) naglasio je da branioci nisu dokazali da je sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicholas Guillou) pogrešio kada je Tačiju i saoptuženima produžio pritvor.

Žalbe su, pored prvooptuženog Tačija, podneli i Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Odbacujući 22. januara zahtev optuženih da budu pušteni na slobodu do početka sudjenja, sudija Giju je usvojio argumente Tužilaštva da postoji rizik da bi oni mogli pobeći, uticati na svedoke, opstruisati rad suda ili ponovo počiniti krivična dela.

Branioci su u žalbama tvrdili da je sudija Giju pogrešno protumačio propise i činjenice i nepravilno primenio pravne standarde.

U odgovoru na žalbe, tužilac Smit je, suprotno tome, ocenio da je odluka sudije Gijua čvrsto utemeljena u pravilniku suda i zasnovana na činjenicama.

O žalbama Tačija i saoptuženih uskoro će odlučivati Apelaciono veće koje je imenovala predsednica suda Ekaterina Trendafilova.

U tom veću su sudije Mišel Pikar (Michele Picard) iz Francuske, Kaj Ambos (Kai) iz Nemačke i Nina Jorgensen iz Norveške.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Po optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno s brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te s članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužioci traže da sudjenje počne u septembru ove godine, a odbrana tvrdi da proces ne može početi pre leta 2022.