Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Tužilaštvo da istraži gde je oprema za proizvodnju kanabisa koju je uvezao Koluvija

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas tužilaštvo da zajedno sa drugim nadležnim institucijama istraži gde ja završila oprema za prizvodnju industrijskog kanabisa koju je iz Nemačke dopremio Predrag Koluvija većinski vlasnik imanja Jovanjica na kojem se proizvodila marihuana.
BetaMart 3, 2021
Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas tužilaštvo da zajedno sa drugim nadležnim institucijama istraži gde ja završila oprema za prizvodnju industrijskog kanabisa koju je iz Nemačke dopremio Predrag Koluvija većinski vlasnik imanja Jovanjica na kojem se proizvodila marihuana.

Aleksić je rekao da mora da se proveri i da li je tačno da je ta oprema uvezena u Srbiju, pa onda izvezena u Makedoniju ili je možda ostala u Srbiji.

“Nadležnim organima bih postavio pitanje u kakvoj je vezi Predrag Koluvija sa firmom Group iz Makedonije i sa firmom Epioni holding Nikozija – Kipar. To je, takodje, jedna zanimljiva veza koja bi trebalo da se istraži”, rekao je Aleksić.

Kada je reč o carinskim deklaracijama pri uvozu i izvozu te robe za Makedoniju, to je, kako je naveo, išlo preko firme Megašpedicija iz Sremske Mitrovice, čiji je vlasnik Vladan Milovanović, koji bi mogao da da odgovor na pitanje gde je završila ta oprema.
Uvoz je obavljen preko firmi “Balkan grow” i “THC quality group”, koje su povezane sa Koluvijom i “Jovanjicom”.

“Oni su to obavljali za Predraga Koluviju. To je čovek koji je vrlo blizak, dobar prijatelj Branislavu Nedimoviću, ministru poljoprivrede i čoveku koji, takodje, sa svojom funkcijom ima veze sa onim što se proizvodilo u Jovanjici, vezano za kontrolu, dozvole…”, objasnio je.

“Ako je gajena industrijska konoplja, a ne marihuana, kao što tvrdi Koluvijin advokat i funkcioner SNS-a Vladimir Djukanović, zašto je onda Koluvija trošio novac na uvoz higrometara, termometara, pirometara, barometara, psihrometara, senzora za količinu ugljen-dioksida… Ako ta oprema nije potrebna za uzgoj industrijske konoplje, a koristi se za uzgajanje marihuane”, upitao je Aleksić na konferenciji za novinare.

Ukoliko je ova oprema otišla u Makedoniju, dodao je, postavlja se  pitanje da li u Makedoniji postoji  sličan zasad kao što je bio u Staroj Pazovi i da li su se državne službe, pre svih tužilaštvo, bavili time.

“Verujem da neko poseduje te informacije pogotovo što postoji dokumentacija da je Jovanjica radila za Makedoniju izvoz sadnica marihuane ili industrijske konoplje. Gde su završili? Pitanje je da li je ta oprema završila ovde, da li joj se izgubio neki trag”, naveo je.

Upitao je zašto Nedimović nije ispitan u slučaju Jovanjica jer bi imao i te kako šta da kaže o tome, budući da je njegovo Ministarstvo davalo dozvole i zaduženo je za kontrolu.

“Carinik Branislav Cvetičanin, koji radi u carinskoj Upravi za istrage, takodje je iz Sremske Mitrovice, kao i Nedimović i Milovanović. Cvetičanin je odličan Nedimovićev prijatelj, zajedno igraju fudbal i organizuju svinjokolje”, rekao je Aleksić.

On je naveo da je Jovanjica kao i istraga o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka dokaz da je predsednik Srbije izgubio kontrolu nad odnosima koje je gradio sa navijačkim grupama i kriminalcima.

Podsetio je da je opozicija govorila o svim ovim problemima, a i on dok je bio poslanik u Skupštini, ali da država nije ništa učinila, a u nekim slučajevima je štitila one koji su vršili ta nedela.