Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

UNS: I dalje tražimo odgovorne za napade i policajce koji su tukli izveštača Bete Žikicu Stevanovića

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da je sutra godinu dana od prebijanja novinara Bete Žikice Stevanovića, koji je izveštavao sa protesta kada su ga, uprkos tome što je držao novinarsku karticu u rukama i ponavljao da je novinar, policajci tukli palicama.
BetaJul 7, 2021
Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da je sutra godinu dana od prebijanja novinara Bete Žikice Stevanovića, koji je izveštavao sa protesta kada su ga, uprkos tome što je držao novinarsku karticu u rukama i ponavljao da je novinar, policajci tukli palicama.

Stevanović je prvu izjavu policiji dao u Urgentnom centru, zatim je zajedno sa predstavnicima UNS-a izjave u policiji davao u dva navrata, potom i u tužilaštvu.

Postupak je pokrenulo Prvo osnovno javno tužilaštvo koje je, prema poslednjim informacijama koje je UNS objavio 30. septembra prošle godine od Sektora za unutrašnju kontrolu MUP-a tražilo da utvrdi identitet policajaca.

“Nisam očekivao ni 8. jula da će to biti rešeno, kao što danas i nije. Ne znamo ko je tukao mene i ostale gradjane tih večeri. Brzina kojom tužilaštvo i policija ne rešavaju ovaj slučaj je očekivana. U policiji postoji samozaštita i rešavanje ovog i ostalih slučajeva prebijanja gradjana urušilo bi narativ vlasti da je policija postupala uzdržano i samo kad je morala”, rekao je UNS-u izveštač Bete Žikica Stevanović, koji je najmladji član Uprave UNS-a.

U evidenciji postupanja javnih tužilaštva u vezi sa napadima na novinare na prošlogodišnjim protestima, uz Stevanovića nalaze se i snimatelj Bete Luka Predja, kog je policajac udario palicom, zatim fotoreporteri Bete Miloš Miškov i Svetlana Dojčinović, koji su pogodjeni čvrstim predmetima u glavu i ruku, snimatelj Kurir TV Miša Batanjac, koji je udaren šipkom u vrat, snimatelj Al Džazire Tarek Ani, kom je u nasrtaju demonstranata uništena kamera, fotoreporter TV Nova S i emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem” Uroš Arsić kom je bačena kamenica polomila nos, Milica Božinović, novinarka Nove S.

Prema podacima kojima UNS raspolaže identifikovan je jedan napadač na dopisničku ekipu RTS-a iz Novog Sada, novinara Milana Srdića i snimatelja Lazara Vukadinovića, koji je zadobio povredu ruke. Postupak je, kao i prethodni, u toku i nalazi se u evidenciji tužilaštva.

Direktor policije Vladimir Rebić saopštio je pre godinu dana, 12. jula, da je medju 42 uhapšene osobe zbog vandalizma i nereda na protestima i napadač na novinara N1 Petra Gajića, koji je izveštavao ispred Narodne skupštine.

Prema evidenciji UNS-a od 7. do 11. jula prošle godine napadnuto je i ometano u radu 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa protesta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Najveći broj slučajeva, iako je evidentiran od drugih novinarskih i medijskih organizacija, ostao je zvanično neprijavljen.