Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

UNS: Zabranjeno je da mediji maloletne žrtve čine prepoznatljivim

Udruženje novinara Srbije(UNS) upozorilo je danas da je zabranjeno da mediji maloletne žrtve čine prepoznatljivim.
BetaJun 23, 2021
Udruženje novinara Srbije(UNS) upozorilo je danas da je zabranjeno da mediji maloletne žrtve čine prepoznatljivim.

“Protivimo se načinu izveštavanja o maloletnim žrtvama nasilja i seksualnog zlostavljanja na način da oni postaju prepoznatljivi i pozivamo medije da prekinu s tom praksom i poštuju novinarski kodeks i zakon”, saopštio je UNS.

Kako je navedeno, “u proteklim danima mediji su izveštavali o zlostavljanoj i deci koja su pretrpela nasilje, a koja se na osnovu navedenih informacija: mesta u kom žive, inicijala počinilaca, fotografija, odnosno drugih opisa, bez poteškoća mogu identifikovati”.

UNS je podsetio da Кodeks novinara Srbije nalaže da novinar poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, kao i da ga obavezuje da osigura da dete ne bude izloženo riziku zbog objave informacija koje direktno ili indirektno upućuju na njegov identitet.

“Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes. Ovim zakonom je predvidjena novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara za takav prekršaj odgovornog urednika medija”, rečeno je u saopšenju UNS.