Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Ekonomija

Veroljub Stevanović optužio vlast u Kragujevcu da je nezakonito podigla kredit od 16 miliona evra

Nekadašnji gradonačelnik Kragujevca i predsednik "Zajedno za Šumadiju" Veroljub Stevanović izjavio je danas da je u tom gradu 2016. godine nezakonito podignut kredit od 16 miliona evra.
BetaApril 7, 2021
Nekadašnji gradonačelnik Kragujevca i predsednik "Zajedno za Šumadiju" Veroljub Stevanović izjavio je danas da je u tom gradu 2016. godine nezakonito podignut kredit od 16 miliona evra.

On je na konferenciji za novinare rekao da je taj kredit, podigao “vrli, veseli bivši gradonačelnik” Radomir Nikolić uz odobrenje države i ocenio da je reč o nezakonitom zaduživanju, “jer je poznato kakvu uslovi potrebni za dobijanje kredita”.

Kazao je da za deset godina njegove vlasti u Kragujevcu nikada nije uzet kredit veći od 3,5 miliona evra i dodao da u sumi od 16 miliona evra, kredit čini 15 miliona, a ostalo je grant.

Naveo je da je dva i po miliona predvidjeno za nabavku osnovnih sredstava za JKP “Šumadija”, a sedam miliona evra za komunalni sektor odnosno puteve i ulice.

Deo kredita, od pet i po miliona evra predvidjen je za izgradnju nove autobuske stanice, za koju tvrdi da grad ne treba ništa da košta.

Stevanović je rekao da je za izgradnju nove centralne autobuske stanice u Kragujevcu, pre tri godine kupljen Zastavin servis, za šta je ranije rekao, da se radi o “pranju para” i da to nikada ne može da bude stanica.

Istakao je da je to ne vredi ni trećinu od tri miliona evra, koliko je plaćeno, i da je “neko ušao u neki dil vezano za to”.

“To stoji prazno više od tri godine, a sada se pojavljuju nova sredstva za autobusku stanicu – pet i po miliona evra”, rekao je Stevanović.

On smatra da nova autobuska stanica u Kragujevcu “ne treba da košta ništa” i objasnio da bi, na primer, nekom “ekskluzivnom prodavcu koji napravi pumpu” moglo da se da mesto na kome će da napravi autobusku stanicu i transportni terminal a da to neće ništa da košta.

Stevanović je rekao da će Zajedno za Šumadiju u narednom periodu “otvarati” aktuelne gradske teme uz akcentovanje kriminala, ne samo u vezi sa autobuskom stanicom, nego i urbanističkim planovima, načinom na koji se otpisuju kamate odredjenim preduzećima i kako to “keš ide na drugu stranu”.

Najavio je druge “teme” vezane za “Energetiku”, komunalni sektor, agrar i drugo.