Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Vesić: Beograd jedini veliki grad u Evropi koji ima problem izlivanja kanalizacije u reke

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je danas da u Beogradu ima 100 direktnih izliva kanalizacije u reke i da je jedini veliki grad u Evropi koji taj problem nije rešio, ali da se intenzivno radi na tome.
BetaMaj 28, 2021
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je danas da u Beogradu ima 100 direktnih izliva kanalizacije u reke i da je jedini veliki grad u Evropi koji taj problem nije rešio, ali da se intenzivno radi na tome.

Vesić je u direktnom uključenju u program Radio-televiziju Srbije rekao i da su zatvorena dva industrijska objekta na Topčiderskoj reci, koja nisu imala postrojenja za preradjivanje voda i da su time trenutno rešili problem neprijatnih mirisa.

“Čim im nije dozvoljen dalji rad, videli ste da odjednom nema neprijatnog mirisa. Jasno je utvrdjeno da je taj miris poticao od industrijskog zagadjenja, mada je Topčiderka puna i fekalnih materija, ali je ovo zagadjenje bilo od industrijskih materija”, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Beograda ima 100 direktnih izliva kanalizacije u reke, ali da su dodatni problem oni koji sipaju otrovne materije u kišne kolektore.

“Ne mogu da shvatim kakvi su to ljudi koji u kišne kolektore sipaju otrovne materije i to u reku iz koje mi posle pijemo vodi. Čim se bude utvrdilo, pošto su uzeti uzorci sa svih šahtova, svih postrojenja, ja vam tvrdim da će neko zbog toga biti kažnjen, a ja se nadam i da će neko završiti u zatvoru, jer to ne sme da se radi”, izjavio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika rekao je i da je utvrdjeno da je u Savi vikendom slabiji kvalitet vode, jer neka industrijska postrojenja koriste neradne dane i ispuštaju štetne materije, “računajući da tada nema inspekcije”.

“Zato smo napravili zajedniču inspekciju – mi (Grad Beograd), Ministarstvo za zaštitu životne sredine, policija, komunalna milicija, pa ćemo jednom nekoga valjda uhvatiti i taj neko će valjda za primer biti osudjen i shvatiće da to nije normalno šta rade”, istakao je Vesić.

On je rekao da Beograd polako kreće u izgradnju brana, retenzija i mreža koje onemogućavaju prolaz otpada na Topčiderskoj reci, a da je sledeći korak izgradnja kompletne kanalizacije u tom delu grada, jer tada više neće biti fekalnih materija u toj reci.