Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Viktimološko društvo Srbije počinje istraživanje o oblicima seksualnog nasilja na fakultetima

Viktimološko društvo Srbije saopštilo je danas da počinje realizaciju istraživanja o oblicima seksualnog nasilja na fakultetima u Srbiji.
BetaFebruar 21, 2021
Viktimološko društvo Srbije saopštilo je danas da počinje realizaciju istraživanja o oblicima seksualnog nasilja na fakultetima u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je istraživanje deo projekta pod nazivom “Seksualno nasilje na univerzitetima u Srbiji: Podizanje svesti i razvijanje inovativnih mehanizama za podršku žrtvama”.

“Cilj istraživanja je dolaženje do podataka o obimu i karakteristikama seksualnog nasilja nad studentkinjama i studentima, kao i o njihovim predlozima vezanim za prevenciju, podršku i zaštitu. Istraživanje se sprovodi na fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Malobrojna istraživanja u Srbiji pokazala su da je seksualno nasilje prisutno na fakultetima, ali je ova tema još uvek slabo istražena”, saopstili su iz Viktimološkog društva.

Kako su dodali, univerziteti i fakulteti u Srbiji nemaju adekvatne mehanizme za prepoznavanje seksualnog nasilja i podršku žrtvama, zbog čega slučajevi seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja ostaju neprijavljeni i nevidljivi.

Društvo podseća da je Organizacija Evropska pomoć žrtvama (Victim Support Europe) 1991. godine, na predlog predstavnika iz Švedske, proglasila 22. februar Evropskim danom žrtava sa ciljem da se posledice, koje žrtve kriminaliteta trpe, učine vidljivim široj javnosti i da se društvo podstakne da efikasnije i potpunije zaštiti prava žrtava.

“Seksualno nasilje je ozbiljan oblik kršenja ljudskih prava i javnozdravstveni problem. Mladi ljudi, uključujući studentkinje i studente, su u posebnom riziku da dožive neki vid seksualnog nasilja kao što su verbalno i neverbalno uznemiravanje seksualne prirode, seksualno uznemiravanje fizičkim kontaktom, seksualno ucenjivanje, seksualno uznemiravanje korišćenjem savremenih tehnologija, silovanje i pokušaj silovanja”, navodi se u saopštenju.

Viktimološko društvo Srbije (VDS) je nezavisno i neprofitno udruženje gradjana, osnovano 12. novembra 1997. godine s ciljem unapredjenja i zaštite prava i položaja žrtava kriminaliteta, rata, kršenja ljudskih prava i drugih oblika stradanja, u okviru kog od 2003. godine funkcioniše služba za žrtve VDS info i podrška žrtvama. Služba je namenjena svim žrtvama kriminaliteta i žrtvama kršenja ljudskih prava.

Od osnivanja do danas, Služba je imala više od 10.000 kontakata sa žrtvama različitih oblika kriminaliteta – nasilja u porodici, seksualnog nasilja, mobinga, proganjanja, imovinskih krivičnih dela, pretnji i drugih vidova kršenja ljudskih prava.