Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Viši sud: Zdravkoviću 9 godina zatvora za pokušaj ubistva Beka

Viši sud u Beogradu osudio je danas, u ponovljenom postupku, Aleksandra Zdravkovića na devet godina zatvora jer smatra da je kriv za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka, javila je TV N1.
BetaMaj 26, 2021
Viši sud u Beogradu osudio je danas, u ponovljenom postupku, Aleksandra Zdravkovića na devet godina zatvora jer smatra da je kriv za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka, javila je TV N1.

Tužilaštvo je u završnoj reči zatražilo kaznu od 15 godina zatvora i navelo da je na čaurama sa lica mesta nadjen biološki trag Zdravkovića, kao i da je Beko izjavio da se vremenom sve jasnije seća dogadjaja i kako je siguran da je upravo optuženi pucao.

Odbrana je, zatraživši  oslobadjajuću presudu, tvrdila da je problematično da se Beko bolje seća dogadjaja više godina kasnije od prvog davanja iskaza, ali je prigovorila i na postupanje suda.

U prethodnom postupku Zdravkoviću je izrečena kazna zatvora od 10 godina.

Beka je napadač pogodio tri puta, nanevši mu povrede opasne po život, takodje ranivši njegovog vozača. Napao je Beka kada ga je, u novembru 2014, šofer vraćao sa posla kući, na Senjaku, u trenutku parkiranja.

Posle nekoliko meseci, uhapšena je Maja Adrovac koju su biološki tragovi na čaurama doveli u vezu sa zločinom. Ona je oslobodjena optužbe za pomaganje, ali je Apelacioni sud postupak vratio na početak.

Na početku postupka Beko je rekao da sumnja na to ko stoji iza napada i da bi se “uz neko hrabrije  tužilaštvo” možda njegove sumnje ohrabrile, a svedoci prisetili svega što je bitno.

Tokom ponovljenog sudjenja Maji Adrovac uhapšen je Aleksandar Zdravković, kojem se nekada sudilo u Specijalnom sudu da je, kao pripadnik zemunskog klana, učestvovao u otmici ali je oslobodjen.

Nakon što je uhapšen, Maji Adrovac i njemu, koji je optužen kao neposredni izvršilac, sudilo se zajedno.

Tužilaštvo je tvrdilo da se Zdravković sa njom ili njenim suprugom Ivanom Adrovcem čuo telefonski dan pre napada. Kako je navedeno u optužnici, Zdravković je imao N.N. pomagača koji mu je javljao kretanje Beka.

Medjutim, Adrovac, koji se nalazio u pritvoru u Švajarskoj pod sumnjom za pljačke kao član Pink pantara, nije saslušan zbog brojnih teškoća.

Sredinom prošle godine Maja Adrovac je pravosnažno oslobodjena jer je Apelacioni sud našao da nema dovoljno dokaza da je umešana u zločin niti da je znala da će se desiti.

Zdravković je osudjen na 10 godina, postupak je ponovljen i  Viši sud ga je danas osudio na 9 godina zatvora.