Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Ekonomija

VOICE: RTV ima novu zgradu, a i dalje plaća visoku kiriju NIS-u

I pored nove zgrade, Radio-televizija Vojvodine (RTV) još će izvesno vreme biti prinudjena ne samo da i dalje bude podstanar, već i da za taj višedecenijski status mesečno plaća visoku kiriju Naftnoj industriji Srbije (NIS), preneo je danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
BetaMaj 31, 2021
I pored nove zgrade, Radio-televizija Vojvodine (RTV) još će izvesno vreme biti prinudjena ne samo da i dalje bude podstanar, već i da za taj višedecenijski status mesečno plaća visoku kiriju Naftnoj industriji Srbije (NIS), preneo je danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Preseljenje organizacionih celina RTV u novi dom, započeto prošle jeseni, obustavljeno je silom prilika u decembru 2020. godine zbog nedostatka tehničke opreme neophodne za emitovanje televizijskog programa.

“RTV se, tako, našao u paradoksalnoj situaciji – njegovi čelni ljudi vole da se na sva zvona hvale novom i skupom zgradom, ali je pokrajinski servis i dalje prinudjen da NIS-u, baš kao i prethodne 22 godine, plaća papreno visoku kiriju za nekih 4.000 kvadratnih metara u Sutjeskoj ulici. Koliko? Pa, nekih 19.000 evra mesečno, što virmanski, što preko kompenzacije”, preneo je VOICE.

Po navodima centra, stručnjaci iz RTV-a su potrebe za punim tehničko-tehnološkim opremanjem nove zgrade procenili na 12 miliona evra (bez PDV-a), ali su do sada dobili tek nešto više od trećine traženih sredstava.

“Radio-televizija Vojvodine je prijavila svoju potrebu u punom iznosu od osam miliona evra (bez PDV-a), ali su naša realna očekivanja da taj iznos bude podeljen – jedna polovina u 2021. godini, a druga u 2022. budžetskoj godini”, rekao je za VOICE generalni direktor RTV Miodrag Koprivica.

Dobro upućeni izvor VOICE u Radio-televiziji Vojvodine zvučao je skeptično prema mogućnosti da za RTV bude obezbedjen kompletan nedostajući iznos za kupovinu nove opreme, ali je i ocenio da bi i sa pola iznosa (četiri miliona evra bez PDV) bilo moguće završiti proces preseljenja.

“Mi smo pre godinu i nešto dana završili što se našeg udela tiče i rekli smo da smo limitirani sa stanovišta finansija u odnosu na ono što smo ranije radili, i da sve dalje oni razgovaraju sa Republikom, kazao je za VOICE predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

VOICE navodi da su se u novu zgradu preselile sve radijske redakcije, prateće službe, menadžment i tek retke televizijske redakcije, koje ipak i dalje koriste kapacitete u gradu, dok su u zgradi koja je u vlasništvu NIS ostali kompletan informativni program, sve manjinske redakcije i veb redakcija.

Istovremeno, većini članova Upravnog odbora RTV još sredinom aprila istekao je mandat, a u medjuvremenu nisu izabrani novi članovi, pa faktički trenutno nema ko da raspiše konkurs za generalnog direktora.

Zgrada Televizije Novi Sad, koja se nalazila na mestu na kojem je izgradjena nova zgrada RTV, uništena je u NATO bombardovanju 1999. godine.